Свети Павел освобождава роба (Ацолино)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Свети Павел освобождава роба (Азолино)
картина
картина
Художник[[Джовани Бернардино Ацолино]]
Година16261630 г.
Техникамаслени бои върху платно
Размери306 × 210 cm
ИзложенаПио Монте дела Мизерикордия, [[Неапол]], [[Италия]]

Свети Павел освобождава роба“ е картина от неаполитанския художник Джовани Бернардино Ацолино, рисувана в периода 16261630 г. Платното с размери 306 × 210 см се съхранява в църквата на комплекса Пио Монте дела Мизерикордия, Неапол.

Картината е запазена и до днес в същия институт, за който е рисувана – Пио Монте дела Мизерикордия и е една от седемте картини, запазени в седемте малки олтара, заобикалящи главния олтар с картината „Седемте милосърдни дела“ на Микеланджело да Караваджо в църквата на комплекса „Пио Монте“.

Критиците дълго време приписват платното на художника Карло Селито, базирайки се на перфектно изобразените султан и освободения роб. Голите рамене на роба, червената дреха на султана и ъгила на светлината, показват влиянието на Караваджо, върху майсторството на художника. Влияние, което Джовани Бернардино Ацолино не показва в творчеството си. Предполага се, че Селито започва картината, но не я завършва поради преждевременна смърт.

Творбата отразява легендата за Сан Паолино, епископ на Нола, който предлага своя живот на султана, за да изкупи вдовишки син, пленен и окован, бъдещ роб. В краката на светеца виждаме току-що освободен от веригите роб, който целува земята в знак на благодарност. На заден план жени благодарят на Бог с вдигнати към небето ръце, изобразено в горната част на картината, като Божия благословия и слава на царството му небесно.

Виж също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Pio Monte della Misericordia, Editrice Electa (2006)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата San Paolino che libera lo schiavo в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​