Свети Теодор Стратилат (Свето Тодори)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Свети Теодор Стратилат“
„Свети Теодор Стратилат“
близък изглед
близък изглед
Карта Местоположение в Могила
Вид на храмаправославна църква
Страна Северна Македония
Населено мястоСвето Тодори
РелигияМакедонска православна църква – Охридска архиепископия
ЕпархияПреспанско-Пелагонийска
Архиерейско наместничествоБитолско
Изграждане1840 година
Статутдействащ храм
„Свети Теодор Стратилат“ в Общомедия

„Свети Теодор Стратилат“ (на македонска литературна норма: „Свети Теодор Стратилат“) е възрожденска православна църква в битолското село Свето Тодори, Северна Македония. Църквата е под управлението на Преспанско-Пелагонийската епархия на Македонската православна църква. Тя е главната селска църква на Свето Тодори.[1]

География[редактиране | редактиране на кода]

Църквата е разположена в крайния югозападен дял на селото, непосредствено до основно училище „Кочо Рацин“ и включва селските гробища.

История и архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Църквата „Свети Тодор“ е изградена в 1840 година.[2] Според други източници е построена в 1880 година върху стари основи и е възстановявана след Първата световна война в 1921 година, както и в 1990 година.[3]

Църковната сграда е с правоъгълна основа с многоъгълна апсида от източната страна. От южната страна на църквата е пристроена сграда, чийто вход е разположен от източната страна. Църквата е изградена от варовик и е покрита с покрив от керемиди, а апсидата е покрита с ламаринен покрив.

Храмът има малък ограден двор, който заема пространството между основната и пристройката, както и камбанарията, която се намира в югоизточния ъгъл. Има квадратна основа и се състои от две части. От тях долната е изградена от варовик, както и самата сграда на църквата, докато в горната част има по един издълбан отвор от всяка страна. Входът на камбанарията е от северната страна. В оградения двор има и надгробен паметник. Селските гробища се намират точно до църквата, но извън оградения двор.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски. Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје, Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи, 2011. ISBN 978-608-65143-2-7. с. 12. Архив на оригинала от 2014-01-24 в Wayback Machine.
  2. Цркви // visitpelagonia.mk. Архивиран от оригинала на 2013-10-03. Посетен на 27 февруари 2014 г.
  3. Свето Тодори // Мој Роден Крај, 7 април 2024 г. Архивиран от оригинала на 2020-06-29.