Свети кръст (Бургас)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Свети кръст“
Սուրբ Խաչ
Карта
Местоположение в Бургас
Вид на храмаарменска църква
Страна България
Населено мястоБургас
РелигияАрменска апостолическа църква
ЕпархияБългарска
Изграждане1673 г.
1853 г.
Статутдействащ храм
„Свети кръст“ в Общомедия

„Свети кръст“ (на арменски: Սուրբ Խաչ, Сурп Хач) е арменска църква в Бургас.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата е построена през 1853 г. на мястото на дървената постройка на църквата „Свети Стефан“ (Сурп Степанос) от 1673 г. Сградата на църквата е най-старата датирана в Бургас. Освещаването на храма се извършва през 1896 година от архимандрит Вахинаг Сисагян.[1]

През февруари 1878 г., след освобождаването на Бургас от руски отряд под командването на генерал–майор Александър Лермонтов, арменският свещеник и настоятелството на храма канят генерала и щаба му на благодарствен молебен. През 1958 г. по проект на инженер Хрант Баклаян е построена каменна камбанария. През 1970 г. църквата е обявена за паметник на културата. През април 1991 г. в градинката северно от храма е открит паметник в памет на жертвите от Арменския геноцид. Автор е скулпторът Хари Арабян.[1]

През 1990 г. в двора на църквата е издигнат паметник в памет на жертвите от геноцида над арменския народ от скулптора Хари Арабян.

Поставени са паметни плочи за посещението през 1673 г., на път към Йерусалим, поета и водач на Кримската арменска епархия Мардирос Крименци, както и за участието на ген. Лермонтов в благодарствен молебен по случай Освобождението на България през 1878 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в „Сурп Хач“ Бургас // armenianchurch-bg.com. Архивиран от оригинала на 2019-02-04. Посетен на 3 февруари 2019 г.