Св. св. Кирил и Методий (Прага)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Св. св. Кирил и Методий.

Църквата „Св. св. Кирил и Методий“

„Св. св. Кирил и Методий“ (на чешки: Kostel sv. Cyrila a Metoděje) е православна църква в Прага, Чехия. (В града понастоящем има и католическа църква със същото име „Св. св. Кирил и Методий“.)

Построена е в периода 1730 – 1736 г. от Килиан Игнац Динценхофер. Значително се различава от останалите пражки барокови църкви с по-скоро монументалния си вид.

Първоначално носи името „Свети Карло Боромео“ и е римокатолическа църква. От 1783 година не се използва като църква. На 29 юли 1933 г. Министерският съвет, по молба на Чешката православна епархия (диоцез), дава сградата за дългосрочно ползване като катедрала на Чехословашката православна църква. Тогава църквата е посветена на светите братя Кирил и Методий, които донасят православното християнство в Моравия.

Днес църквата е известен символ на чешката съпротива срещу нацизма. В криптата ѝ са се укривали членовете на съпротивата, които през май 1942 г. извършват атентат срещу райхспротектора на протектората Бохемия и Моравия Райнхард Хайдрих. На 18 юни 1942 г. след предателство те са обкръжени и се самоубиват, за да не попаднат в ръцете на германците.

Понастоящем църквата е превърната в музей на тези национални герои.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]