Седем невести за седем братя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Седем невести за седем братя
Seven Brides for Seven Brothers
Режисьори Стенли Доунън
Продуценти Джак Къмингс
Сценаристи Албърт Хакет, Франсис Гудрич, Дороти Кингсли
В ролите Хауърд Кил, Джейн Пауъл, Джеф Ричардс, Мат Матокс, Марк Плат, Жак д'Амбуазе, Том Рал, Ръс Тамблин и други
Музика Сал Чаплин, Джин ди Пол
Оператор George J. Folsey
Разпространител Metro Goldwyn Mayer
Премиера 22 юли 1954 г.
Времетраене 102 мин.
Страна Флаг на САЩ САЩ
Език английски
Външни препратки
IMDb Allmovie
Общомедия В Общомедия

„Седем невести за седем братя“ (на английски: Seven Brides for Seven Brothers) е американски кинофилм, мюзикъл[1] от 1954 г. Сценарият е основан на разказа „Сабинянките“ на Стивън Винсънт Бенет, на свой ред основаващ се на древноримската легенда за открадването на сабинянките.

През 1954 г. филмът е номиниран за Оскар в категорията „Най-добър филм“. В списъка на Aмериканския филмов институт за най-добрите американски мюзикли на всички времена филмът е включен на 21-во място. През 2004 г. е избран за съхранение в Американския националния филмов регистър на Библиотеката на Конгреса „като културно, исторически, или естетически значим“.

Като особеност на мюзикъла се прославя необичайната хореография[2] в постановката на Майкъл Кид – например, танците по време на дървесната сеч и издигането на хамбара.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието се развива по време на завоюването на Дивия запад, по-точно през 1850 г. в Орегон. Сирачето Мили, младо момиче, работи в крайпътна таверна. Веднъж на няколко месеца от гората в града идва червенобрадия Адам Понтипай, собственик на ферма някъде по склоновете на планината. Той пристига за покупки и заедно с това си търси съпруга. Жителите на града му се присмиват, говорейки, че нито едно нормално момиче няма да го последва в такава пустош. Въпреки това, той веднага намира общ език с Мили, оженват се и я взима със себе си.

Пристигайки във фермата в планината, Мили осъзнава, че Адам се е оженил за нея повече заради това, че му е нужна домакиня за неподредения дом, където той живее със шестимата си буйни братя. Мили обаче бързо въвежда ред и показва кой сега е стопанин на къщата. Седемте братя, включително мъжа ѝ, започват да я слушат. Мили и Адам разбират, че наистина се обичат.

Благодарение на пъргавата Мили и наставленията ѝ шестте ѝ брадясали и некъпани девера бързо се променят и вече изглеждат като истински джентълмени. Тя слиза заедно с тях в родния си град. Там юношите се запознават с няколко млади девойки, които са очаровани от великолепните им маниери и приятните шеги. Но градските момчета, макар и понатупани от братята, ги прогонват. След известно време влюбените братя слизат отново в града през ношта и открадват момичетата. Гражданите започват да ги преследват, но падналата зад впряга на братята лавина им попречва и те трябва да изчакат края на зимата, за да преминат прохода.

Мили, узнала какво са натворили братята, приема похитените момичета (някои от които – нейни приятелки) в дома си, а братята прогонва да спят в хамбара, където да прекарат цялата зима. По време на дългите месеци, между девойките и похитителите им възникват истински чувства. Освен това, Мили често им чете историята за открадването на сабинянките, които застават между семействата и похитителите си и спасяват римските си мъже от разправа.

Идва и пролетта. Проходът е открит. Жителите на града с оръжия в ръце се отправят към фермата. В момента, в който събират накуп братята за да се разправят с тях, се чува бебешки плач – съвсем скоро се е родило дете на Мили и Адам. „Чие е това дете?“ – пита един от бащите на момичетата. Всички девойки се споглеждат и дружно отговарят: „Мое!“ Шестте братя, под дулата на оръжията, трябва сега да се оженят за момичетата.

Край на разкриващата сюжета част.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Четирима от актьорите, играещи по-младите братя са танцьори, двамата други – шампион по гимнастика (Гидиън) и бивш бейзболист (Бенджамин). Всички невести са играни от танцьорки: от тях особено известна е Джули Нюмар (Доркас).

Песни[редактиране | редактиране на кода]

Музиката на песните е на Сол Чаплин и Джин ди Пол, текстовете — на Джони Мърсър:

 1. Barn Dance
 2. Barn-raising
 3. Kidnapped and Chase
 4. Bless Your Beautiful Hide – песента на Адам
 5. Wonderful, Wonderful Day – песента на Мили
 6. When You’re in Love
 7. Goin' Co’tin
 8. House-Raising Dance
 9. Lonesome Polecat
 10. Sobbin' Women
 11. June Bride
 12. Spring, Spring, Spring

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Seven Brides for Seven Brothers(1954)
 2. Gold, Sylviane (March 2008). "DEATHS: Michael Kidd (1915-2007)". Dance Magazine. 82 (3): 88–89.