Седмица на модата (Милано)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Седмица на модата
Модно ревю
Модно ревю
Информация
МястоМилано,  Италия
Основан1958 г.
Активни годиниот 1958 г.
Датавсяко полугодие
Жанроблекло и модни изложби
ОрганизаторНационална камара за италианска мода
Сайтwww.cameramoda.it/en
Седмица на модата в Общомедия

Миланската Седмица на модата (на италиански: Settimana della moda) е изложба на облекло, която се провежда веднъж на шест месеца в Милано, Италия. Есенно-зимното събитие се провежда през февруари-март всяка година, а пролетно-летните модни колекции се представят през септември-октомври.

История[редактиране | редактиране на кода]

Миланската Седмица на модата е основана през 1958 г. Тя е част от „Големите 4 седмици на модата“ – в Париж, Лондон и Ню Йорк.[1][2] Ежегодният моден график започва с Ню Йорк, следват седмиците в Лондон и Милано, а завършва в Париж.

Събитието е частично организирано от Camera Nazionale della Moda Italiana (Националната камара на италианската мода) - неправителствена организация, която координира и насърчава развитието на италианската мода[3] и е отговорен за провеждането на модни събития и изложби в Милано.

В събитието се включват водещи модни къщи като Армани, Роберто Кавали, Долче и Габана, Москино, Версаче и т.н., но и показва на нови етикети и млади дизайнери, като AU jour Le jour, Кристиано Бурани, Габриеле Колангело, Марко де Винченцо, Стела Жан, Фаусто Пулизи и т.н.[3]

През април 2015 г., Карло Капаза е назначен за председател на камерите на националната камара на италианската мода.[4]

Седмица на модата в Милано включва повече от 40 ревюта и превръща града в туристическа дестинация и сцена за световния моден дизайн. Събитията се разполагат в местоположения като Палацо Реале и Дворец Сербелони.

Спорове[редактиране | редактиране на кода]

През 2014 г. „Грийнпийс“ протестират с искания за „свободна от токсини мода“ с надписи в галерията Виторио Емануеле II.[5] Според Киара Кампионе, активист на „Грийнпийс“ в Италия, демонстрация е с цел „...италианските марки, особено Версаче, защото тя е с високо ниво на опасни химични вещества в своите продукти, и публично да се ангажира да премахне вредните вещества от различните етапи на производството.“

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bradford, Julie. Fashion Journalism. Routledge, 2014. с. 129.
  2. Dillon, Susan. The Fundamentals of Fashion Management. A&C Black, 2011. с. 115.
  3. а б Zargani, Luisa. Giorgio Armani Joins Italian Chamber of Fashion // WWD, 20 ноември 2013. Посетен на 20 ноември 2013.
  4. Carlo Capasa Named President Of The Camera Nazionale Della Moda Italiana // 10 април 2015. Архивиран от оригинала на 2016-04-09. Посетен на 28 март 2016.
  5. Bani, Alessia. Greenpeace Activists Protest at Milan Fashion Week // WWD, 20 февруари 2014. Посетен на 20 февруари 2014.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Milan Fashion Week в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​