Сей Шонагон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сей Шонагон
японска писателка
Сей Шонагон 
Родена: 966 г.
Починала: 1025 г. (59 г.)

Сей Шонагон е най-известна като авторката на „Записки под възглавката“, сборник с нейни впечатления, коментари, списъци, клюки, наблюдения и други неща, които са ѝ направили впечатление по време на живота ѝ в двореца. Служи като придворна дама в двора на императрица Садако, или Тейши-в зависимост от това дали йероглифи ще се прочетат на японски или на китайски. Като дъщеря на известния поет Кийовара но Мотосуке (или Мотоске, тъй като в позиция между беззвучни съгласни у-то се произнася едва забележимо), тя също се изявява в поезията, но едва доколкото ѝ налага дворцовия етикет.

Истинското ѝ име всъщност не е Сей Шонагон, тъй като Сей е квазикитайското четене на първия йероглиф от името на рода ѝ Кийовара, а шонагон е дворцов пост. Не е известно кой от роднините ѝ е бил шонагон (в този случай истинското име на Сей Шонагон е заменено с титлата на някой неин роднина). Най-често изказваното предположение за истинското ѝ име Кийовара Нагико.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Всъщност изключително малко се знае за живота на авторката освен това, което е написала в записките си. Произлиза от семейство с не особено високи привилегии в двореца. Нейният баща и дядо са известни поети, но никога през живота си не биват удостоени с висок ранг. На шестнайсет години се омъжва за Тачибана Норимицу и му ражда един син. След това се омъжва за втори път за Фудживара-Мунейо и има второ дете-дъщеря. На двадесет и седем годишна възраст постъпва в числото на придворните дами на императрица Садако, жена на император Ичиджо. По това време това се смятало за твърде напреднала възраст, за да се приобщава тепърва към живота в двореца. След като бащата на императрица Садако канцлер Фудживара но Мичитака умира, за нея и придворните ѝ настават тежки времена. По-късно и самата императрица умира през 1000 при раждане. В книгата на Сей Шонагон липсва информация относно живота ѝ след смъртта на нейната покровителка, въпреки че „Записки под възглавката“ се предполага да е завършена между 1001 и 1010 година.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]