Сей Шонагон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сей Шонагон
清少納
Hyakuninisshu 062.jpg
Илюстрация за Сей Шонагон от периода Едо
Псевдоним Сей Шонагон
Родена 966 г.
Починала 1025 г. (59 г.)
Професия писател, поет, придворна дама
Националност Флаг на Япония Япония
Активен период периода Хейян
Уебсайт Страница в IMDb
Сей Шонагон в Общомедия

Сей Шонагон (на японски: 清少納) е най-известна като авторката на „Записки под възглавката“, сборник с нейни впечатления, коментари, списъци, клюки, наблюдения и други неща, които са ѝ направили впечатление по време на живота ѝ в двореца. Служи като придворна дама в двора на императрица Садако, или Тейши - в зависимост от това дали йероглифи ще се прочетат на японски или на китайски. Като дъщеря на известния поет Кийовара но Мотосуке (или Мотоске, тъй като в позиция между беззвучни съгласни у-то се произнася едва забележимо), тя също се изявява в поезията, но едва доколкото ѝ налага дворцовия етикет.

Истинското ѝ име всъщност не е Сей Шонагон, тъй като Сей е квазикитайското четене на първия йероглиф от името на рода ѝ Кийовара, а шонагон е дворцов пост. Не е известно кой от роднините ѝ е бил шонагон (в този случай истинското име на Сей Шонагон е заменено с титлата на някой неин роднина). Най-често изказваното предположение за истинското ѝ име Кийовара Нагико (на японски: 清原諾子).

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Всъщност изключително малко се знае за живота на авторката освен това, което е написала в записките си. Произлиза от семейство с не особено високи привилегии в двореца. Нейният баща и дядо са известни поети, но никога през живота си не биват удостоени с висок ранг. На шестнайсет години се омъжва за Тачибана Норимицу и му ражда един син. След това се омъжва за втори път за Фудживара-Мунейо и има второ дете-дъщеря. На двадесет и седем годишна възраст постъпва в числото на придворните дами на императрица Садако, жена на император Ичиджо. По това време това се смятало за твърде напреднала възраст, за да се приобщава тепърва към живота в двореца. След като бащата на императрица Садако канцлер Фудживара но Мичитака умира, за нея и придворните ѝ настават тежки времена. По-късно и самата императрица умира през 1000 г. при раждане.

В книгата на Сей Шонагон липсва информация относно живота ѝ след смъртта на нейната покровителка, въпреки че „Записки под възглавката“ се предполага да е завършена между 1001 и 1010 година.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]