Семили (окръг)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Окръг Семили
Okres Semily
Окръзи на Чехия
Окръг Семили на картата на Либерецкия край и ЧехияОкръг Семили на картата на Либерецкия край и Чехия
Страна Чехия
КрайЛиберецки край
Адм. центърСемили
Площ698,99 km²
Население74 145 души (Понижение 2017[1])
106 души/km²
Градове9
Села57
Семили в Общомедия

Окръг Семили (на чешки: Okres Semily) е една от четирите административни единици на Либерецки край, Чехия. Площта му е 698,99 km2, а населението му – 74 145 души (2016). Административен център е едноименният град Семили, а най-голям град е Турнов. Окръгът се състои от 65 общини, от които – 9 града: Илемнице, Яблонец над Изероу, Ровенско под Тросками, Ломнице над Попелкоу, Високе над Изероу, Рокитнице над Изероу, Семили, Харахов, Турнов.

География[редактиране | редактиране на кода]

Районът на окръг Семили е исторически регион, разположен в югоизточната част на Северна Чехия, простиращ се от региона Чески рай до Кърконоше. В административно отношение районът е отделна самоуправляема административна единица до 31 декември 2002 г. На север малка част от окръга граничи с Полша.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Окръгът се дели на 65 общини. В деветте града на окръга живее 60% от неговото население.

Гербове на общините в окръг Семили

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

В чиналото главна роля в икономиката на района играе текстилната промишленост. В днешно време на първо място са машиностроенето, стъкларската и хранителната промишленост. В окръг Семили са регистрирани около 17 хиляди фирми и производствени домакинства. 51% от населението е в трудоспособна възраст, а нивото на безработица е около 6,5%. Доходите на населението в окръга са по-ниски от среднестатистическите за Чехия и Либерецкия край. Код по LAU-1 – CZ0514.

Спорт и туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Замъкът Троски

Еди от най-важните целогодишни източници на доходи за Семили е туризмът. Планините Кърконоше са място за отдих за любителите на зимни спортове, а също така и за провеждането на международни спортни състезания от световен мащаб. Центрове на високопланинския спорт в Кърконоше са Харахов, Бенечко, Рокитнице над Изера, Високе над Изера. Чески Рай е охраняем държавен резерват, в който се намират редки растения и исторически паметници (напр. замъкът Троски) на легендарната планина Козаков – място за добиване на скъпооценни и полускъпооценни камъни още от Средновековието. Типичен за Чески Рай е причудливият скалист ландшафт, привличащ любители на скалното катерене.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

По данни от 2003 г.:

Вид училище Брой училища
Детски градини 53
Начални училища 43
Гимназии 3
Средни училища и промишлени училища 8
Средни професионални училища 4
Висши професионални училища 1

Здравеопазване[редактиране | редактиране на кода]

По данни от 2003 г.:

Лекари 271
Болници 3
Специализирани заведения за лечение и отдих 3
Зъболекари 42
Аптеки 18

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

През окръга преминава част от магистрала D10, както и първокласния път (път от клас I) I/35. Пътища от клас II в окръга са II/282, II/283, II/284, II/286, II/288, II/289, II/290, II/292, II/293, II/294, II/295 и II/610.

Източници[редактиране | редактиране на кода]