Серворайтер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Серворайтерът (на английски: servowriter) е специализирано оборудване, използвано за производство на твърди дискове. Целта му е да записва сервоинформация върху пакета дискове. Сервоинформацията служи за прецизното позициониране на магнитните глави, за да записва и чете информацията на диска. Тази информация, осигурява работата на твърдия диск през целия му живот.[1]

За да се осигури записа серворайтера има три основни групи: прецизен шпиндел за минимално аксиално биене, прецизна позиционираща система за позициониране на магнитната записваща глава – обикновено осигурена от лазерна позиционираща система и електронен блок, осигуряващ съответния сервозапис. Освен това трябва да се осигури виброизолация (за изолиране от външни механични влияния), както и чиста и климатизирана среда по време на записа [2].

В България[редактиране | редактиране на кода]

Като специализирано оборудване за производство на дискови устройства, серворайтерите в миналото са предмет на ембарго за България. Този факт, както и необходимостта от специализирано оборудване за всяко ново изделие е причина за развой и внедряване на собствено производство на това оборудване през 80-години в България.

Източници[редактиране | редактиране на кода]