Сиджил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Сиджилът е кадийска книга в Османската империя, входящо-изходящ дневник, регистър, в който се записват решенията на кадиите, както и преписи на документите, изпращани им от централната власт.[1] Сиджилите са сред основните извори за изследване на социално-икономическата история на Османската империя.

Сиджилите обединяват различни видове документи - съдебни решения, уреждане на семейно-брачни отношения, преписи от разпореждания на върховното управление на империята, изпращани до кадиите или до други органи на местно управление, документи, свързани с покупко-продажби, замяна, наем, ипотекиране и наследяване на недвижими имоти, решения за нормирани цени на стоки от първа необходимост и други стоки и т.н..[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кендерова, Стоянка. Османските архиви (ХV-ХХ век) и значението им за българската ономастика, Състояние и проблеми на българската ономастика, Международна конференция Въпроси на българската ономастика, организирана от Великотърновския универси-тет, септември 2012 г., с. 495.
  2. Атанасов, Християн. В Османската периферия: Общество и икономика във Видин и околността през ХVІІІ век, София 2008, с. 44-46, 204.