Симплексна връзка

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Симплексна е връзка, при която информацията се предава само в едно направление. Съществуват две определения за симплексна връзка.

Определението на ANSI: еднопосочен сигнал[редактиране | редактиране на кода]

По определението на ANSI схемата за симплексна връзка позволява сигналите да се предават винаги само в едно направление. Такава връзка например се използва в радиоразпръскването (радиопредаванията), тъй като няма необходимост да се предават някакви данни от радиоприемника обратно към радиопредавателя. Друг пример за симплексна връзка е еднопочната връзка между пусковата установка и ракетата с радиокомандно управление, когато командите се предават на ракетата, но приемане на информация от ракетата не се предвижда. Примери могат да са също:

  • Комуникацията между мишката и компютъра

Определението на ITU-T: еднопосочен сигнал, но в даден момент[редактиране | редактиране на кода]

Съгласно определението на ITU-T, схемата за симплексна връзка позволява в даден момент от времето да се предават сигнали само в едно направление. В друг момент от времето сигналите могат да се предават в противоположното направление. Такъв вид връзка обикновено се нарича полудуплексна връзка. Пример за такава връзка са мрежови карти, съединени с коаксиален кабел, както и много видове радиовръзка — разговорни устройства, радиостанции (напр. walkie-talkie), системи за гражданска радиовръзка и мобилните радиостанции на полицията, пожарникарите и такситата.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Simplex communication в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​