Симулация

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Симулация или симулиране е подход за анализиране на системи, които са прекалено комплексни за теоретично тълкуване или изразяване с формули. Това се прилага най-вече при изследване поведението на динамични системи. При симулацията[1][2] се провеждат експерименти, базирани на даден опростен модел, за да се придобият познания относно системната същност. В контекста на симулирането става въпрос за симулираща система и симулатор, като начин за вграждане (имплементиране) или реализиране на симулационния модел. Симулаторът представлява абстракция на това, което е в симулационната система (структурно, функционално и поведенчески). Работата на симулатора с конкретни стойности (задаване на параметри) се описва като симулационен експеримент. Резултатите от него след това може да се разтълкуват и предадат на системата за симулация.

Крайният резултат от симулацията може да бъде представен под формата на текст, видео или графика, а често и в комбинация. Този резултат трябва да бъде внимателно тълкуван на базата на вече доказани реални явления и зависимости, преди да се приеме за достоверен.

Обобщена дефиниция на симулацията[редактиране | редактиране на кода]

Осъществяването на симулация включва:[3]

  • Разработване (конструиране) на математически, логически или друг теоретичен модел на една система;
  • Описание на реалната система;
  • Използване на технически средства (например компютър) за да се изпълни симулация;
  • Имитиране на действието на реалната система или процес;
  • Симулацията е експериментиране;
  • Целта е да се намери нещо, отнасящо се до реалната система.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

В зависимост от приложението и вида, симулацията може да бъде с научни цели, но може и да бъде с развлекателен характер (например симулатор на превозно средство). Симулациите имат важно значение за всяка наука, проектиране, обучение и др. Те дължат усъвършенстването си най-вече поради напредъка на компютърните и информационни технологии.

Едно от най-важните и големи приложения на симулациите е в съвременната физика и астрономия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бакалов, Георги. Речник на чуждите думи. Трето издание. София, Хемус, 1948. с. 589. преструване, подражаване
  2. Речник на чуждите думи в българския език. Първо издание. Пловдив, Хермес, 2001. ISBN 954-459-841-6. с. 567. 2. Пресъздаване на реална обстановка за определени действия с помощта на тренажор с цел висококвалифицирана подготовка на участниците.
  3. Бизнес симулация // Русенски университет. Посетен на 19.10.2022.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Simulation в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​