Пазарджишка голяма синагога

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Синагоги в Пазарджик)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пазарджишка голяма синагога
Map of Pazardzhik.png
42.1919° с. ш. 24.3339° и. д.
Пазарджишка голяма синагога
Местоположение в България Пазарджик
Вид на храма юдейски храм
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Пазарджик
Вероизповедание Юдаизъм
Време на изграждане втора четвърт на XIX в.
Съвременен статут недействащ храм
Съвременно състояние паметници на културата

Пазарджишката голяма синагога е недействащ религиозен храм в Пазарджик, паметник на културата. Част е от общ комплекс с Пазарджишката малка синагога и еврейско училище.[1]

Синагогите са резултат от създадената в края на XVI век еврейска община[1] от сефаради, преселници от Пиринейския полуостров.

Построена е през 1850 г. от архитектон Ставри Темелков, майстор от Брациговската архитектурна школа. Състои се от просторно преддверие с входове с открит аркаден портик от югоизток и североизток. Със стълба галерията се свързва с молитвената зала. Пропорциите на молитвената зала са 2:3, с височина 5 m. Осветява се от над 30 прозореца. Таванът е дървен с цветова и пластична украса. Стените са бели с изписани в синьо пиластри. Рамките на отворите и свещената ниша са изписани с флорална и геометрична стенопис.[1] В периода 1944 – 1966 г. в Голямата синагога се помещава археологическата сбирка на музея в Пазарджик.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Научноинформационен център „Българска енциклопедия“. Голяма енциклопедия „България“. Том 10. София, Книгоиздателска къща „Труд“, 2012. ISBN 9789548104326. с. 4021.
  2. Венчева, Стефка. Знаете ли, че: За няколко десетилетия музеят на Пазарджик се помещавал в Синагогата. // pzdnes.com, 4 март 2016 г. Посетен на 9 март 2016 г. (на български)