Синтагматичен анализ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

В семиотиката синтагматичен анализ е анализът на синтаксиса или структурата на повърхността, за разлика от парадигматичния анализ на парадигмите.

Структуралистите, например, изследват текстовете (литературните текстове) като синтагматични структури, изследвайки тяхната структура и отношението между отделните им части. [1] Синтагмите, в този смисъл, са сегментите на текста. [1] Според тях използването на една синтагматична структура, вместо друга, повлиява значението на текста. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в ((en)) Daniel Chandler, Semiotics for Beginners, Syntagmatic Analysis
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Syntagmatic analysis“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.