Синтагматичен анализ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

В семиотиката синтагматичен анализ е анализът на синтаксиса или структурата на повърхността, за разлика от парадигматичния анализ на парадигмите.

Структуралистите, например, изследват текстовете (литературните текстове) като синтагматични структури, изследвайки тяхната структура и отношението между отделните им части. [1] Синтагмите, в този смисъл, са сегментите на текста. [1] Според тях използването на една синтагматична структура, вместо друга, повлиява значението на текста. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в ((en)) Daniel Chandler, Semiotics for Beginners, Syntagmatic Analysis
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Syntagmatic analysis“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.