Синьокрак рибояд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Синьокрак рибояд
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Рибоядоподобни (Suliformes)
семейство:Рибоядови (Sulidae)
род:Рибояди (Sula)
вид:Синьокрак рибояд (S. nebouxii)
Научно наименование
A. Milne-Edwards, 1882
Разпространение
Синьокрак рибояд в Общомедия
[ редактиране ]

Синьокракият рибояд (Sula nebouxii) е морска птица от семейство Рибоядови. Това са птици с неясно изразен полов диморфизъм.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Както подсказва името, синьокракият рибояд има сини крака с ципи, които му помагат при плуване. Гушката и коремът му са с бяло оперение, а по главата и гърба има кафяви пера. Крилата са изцяло кафяви. Той е добър гмуркач. Храни се главно с риби и сепии. Има дълга и тънка човка, с която пробожда жертвата. Синьокракият рибояд е необичайно доверчив. Той не се бои от моряци, които достигат островите Галапагос. Синьокракият рибояд е първият вид, изследван широко от Чарлз Дарвин по време на пътуването му до Галапагоските острови. Има два признати подвида.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Синьокракият рибояд е разпространен сред континенталните брегове на източната част на Тихия океан от Калифорния до Галапагоските острови и в Перу. Тази птица почти не обитава сушата. Единствената му необходима земя е тази, на която създава и отглежда потомство – по скалистите брегове на източната част на Тихия океан.

Гнездо и гнездене[редактиране | редактиране на кода]

Синьокракият рибояд може да използва и защитава две или три места за гнездене, като гнездата представляват малки дупки във вулканични скали. Тези гнезда са части от големи колонии.

Сини крака[редактиране | редактиране на кода]

Синият цвят на ципестите крака идва от каротеноидните пигменти, получени защото се хранят с прясна риба. Каротеноидите действат като антиоксиданти и стимуланти за имунната функция на синьокрия рибояд, което се предполага, че е индикатор за имунологичното състояние на индивида. Един индивид, който експериментално е бил лишен от храна в продължение на четиридесет и осем часа, преживява спад в яркостта на краката поради намаляване на количеството на липидите и липопротеините, които се използват за усвояване и транспорт на каротеноидите. По този начин стъпалата са бързи и добри показатели на настоящото ниво на хранене на синьокракия рибояд.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sula nebouxii (A. Milne-Edwards, 1882). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)