Синьокрак рибояд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Синьокрак рибояд
Blue-footed-booby.jpg
Природозащитен статут
Класификация
[1]
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
подтип: Vertebrata Гръбначни
клас: Aves Птици
разред: Suliformes
семейство: Sulidae Рибоядови
род: Sula Рибояди
вид: Sula nebouxii Синьокрак
рибояд
Научно наименование
Уикивидове Sula nebouxii
Milne-Edwards, 1882 г.
Разпространение
Blaufußtoelpel (Sula nebouxii) world2.png
Синьокрак рибояд в Общомедия

Синьокракият рибояд (Sula nebouxii) е морска птица от семейство Рибоядови. Това са птици с неясно изразен полов диморфизъм.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Както подсказва името синьокракия рибояд има сини крака с ципи, които му помагат при плуване. Гушката и коремът му са с бяло оперение, а по главата и гърба има кафяви пера. Крилата са са изцяло кафяви. Той е добър гмуркач. Храни се главно с риби и сепии. Има дълга и тънка човка, с която той пробожда жертвата. Синьокракия рибояд е необичайно доверчив. Той не се бои от моряци, които достигат островите Галапагос. Синьокракият рибояд е първият вид, изследван широко от Чарлз Дарвин по време на пътуването му до Галапагоските острови. Има два признати подвида.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Синьокракият рибояд е разпространен сред континенталните брегове на източната част на Тихия океан от Калифорния до Галапагоските острови и в Перу. Тази птица почти не обитава сушата. Единствената му необходима земя е тази, на която създава и отглежда потомство – по скалистите брегове на източната част на Тихия океан.

Гнездо и гнездене[редактиране | редактиране на кода]

Синьокракият рибояд може да използва и защитава две или три места за гнездене, като гнездата и представляват малки дупки във вулканични скали. Тези гнезда са части от големи колонии.

Сини крака[редактиране | редактиране на кода]

Синият цвят на ципестите крака идва от каротеноидните пигменти, получени от това, че се хранят с прясна риба. Каротеноидите действат като антиоксиданти и стимуланти за имунната функция на синьокрия рибояд, което се предполага, че е индикатор за имунологично състояние на индивида. Един индивид, който експериментално е бил лишен от храна в продължение на четиридесет и осем часа, преживява спад в яркостта на краката поради намаляване на количеството на липидите и липопротеините, които се използват за усвояване и транспорт на каротеноидите. По този начин, стъпалата са бързи и добри показатели на настоящото ниво на хранене на синьокракия рибояд.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Sula nebouxii. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 26 ноември 2013. (на английски)