Синьокрак рибояд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Грешка в Lua в mw.wikibase.entity.lua на ред 88: data.schemaVersion must be a number, got nil instead.
[[Файл:Грешка в Lua в mw.wikibase.entity.lua на ред 88: data.schemaVersion must be a number, got nil instead.|240п]]
Природозащитен статут
незастрашен вид[1]
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
подтип: Vertebrata Гръбначни
клас: Aves Птици
разред: Suliformes
семейство: Sulidae Рибоядови
род: Sula Рибояди
вид: Sula nebouxii Синьокрак
рибояд
Научно наименование
Уикивидове Sula nebouxii
[[The ID "Q<strong class="error"><span class="scribunto-error" id="mw-scribunto-error-6">Грешка в Lua в mw.wikibase.entity.lua на ред 88: data.schemaVersion must be a number, got nil instead.</span></strong>" is unknown to the system. Please use a valid entity ID.|The ID "Q<strong class="error"><span class="scribunto-error" id="mw-scribunto-error-10">Грешка в Lua в mw.wikibase.entity.lua на ред 88: data.schemaVersion must be a number, got nil instead.</span></strong>" is unknown to the system. Please use a valid entity ID.]], Грешка в Lua в mw.wikibase.entity.lua на ред 88: data.schemaVersion must be a number, got nil instead.
Разпространение
[[Файл:Грешка в Lua в mw.wikibase.entity.lua на ред 88: data.schemaVersion must be a number, got nil instead.|250п]]
Грешка в Lua в mw.wikibase.entity.lua на ред 88: data.schemaVersion must be a number, got nil instead. в Общомедия

Синьокракият рибояд (Sula nebouxii) е морска птица от семейство Рибоядови. Това са птици с неясно изразен полов диморфизъм.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Както подсказва името синьокракия рибояд има сини крака с ципи, които му помагат при плуване. Гушката и коремът му са с бяло оперение, а по главата и гърба има кафяви пера. Крилата са са изцяло кафяви. Той е добър гмуркач. Храни се главно с риби и сепии. Има дълга и тънка човка, с която той пробожда жертвата. Синьокракия рибояд е необичайно доверчив. Той не се бои от моряци, които достигат островите Галапагос. Синьокракият рибояд е първият вид, изследван широко от Чарлз Дарвин по време на пътуването му до Галапагоските острови. Има два признати подвида.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Синьокракият рибояд е разпространен сред континенталните брегове на източната част на Тихия океан от Калифорния до Галапагоските острови и в Перу. Тази птица почти не обитава сушата. Единствената му необходима земя е тази, на която създава и отглежда потомство - по скалистите брегове на източната част на Тихия океан.

Гнездо и гнездене[редактиране | редактиране на кода]

Синьокракият рибояд може да използва и защитава две или три места за гнездене, като гнездата и представляват малки дупки във вулканични скали. Тези гнезда са части от големи колонии.

Сини крака[редактиране | редактиране на кода]

Синият цвят на ципестите крака идва от каротеноидните пигменти, получени от това, че се хранят с прясна риба. Каротеноидите действат като антиоксиданти и стимуланти за имунната функция на синьокрия рибояд, което се предполага, че е индикатор за имунологично състояние на индивида. Един индивид, който експериментално е бил лишен от храна в продължение на четиридесет и осем часа, преживява спад в яркостта на краката поради намаляване на количеството на липидите и липопротеините, които се използват за усвояване и транспорт на каротеноидите. По този начин, стъпалата са бързи и добри показатели на настоящото ниво на хранене на синьокракия рибояд.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) BirdLife International. 'Sula nebouxii'. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 26 November 2013.