Слатина (област Монтана)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Слатина (Област Монтана))
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Слатина.

Слатина
Общи данни
Население 226 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 10,458 km²
Надм. височина 370 m
Пощ. код 3535
Тел. код 09526
МПС код М
ЕКАТТЕ 67221
Администрация
Държава България
Област Монтана
Община
   - кмет
Берковица
Милчо Доцов
(ОСД, ПДСД, БСД)

Сла̀тина е село в Северозападна България. То се намира в община Берковица, област Монтана.

Селото се намира в кoтловина. От центъра на селото има прекрасен изглед към вр.Тодорини кукли. Над селото е построена пречиствателна станция към прилежащият яз. Среченска бара. В съседство граничи със селата Драганица и Ягодово. На около 5 км се намира един от най-старите манастири в България, Клисурския манастир. До него се стига по асфалтов път през другото съседно село Среческа бара. Пътят и обстановката са много живописни.

История[редактиране | редактиране на кода]

Най-голямото мероприятие е събирането на хора от всички краища на страната на 6 май (Гергъовден) по повод събора на селото. Задължително във всяка къща се коли агне и се пече в пещ.

6 май - Гергьовден - празник на село Слатина.

Други[редактиране | редактиране на кода]

В селото, на левия бряг на реката, се намират два минерални извора, каптирани в чешми. Температурата е съответно 18,2 и 16 градуса. Общ дебит - 1,6 л/сек. Водата е с алкална реакция, сулфатна, натриева, с минерализация - 0,35 гр/л. Съдържа волфрам, германий и арсен. Подходяща за лечение. Идентична с тази в село Бързия. В центъра е построен пенсионерският клуб в който се събират възрастните и кметският наместник. В селото има много проблеми с канализациятя и за това селяните нямат често вода през лятото. Но да не забравяме най-важното - природата, чистия въздух, красотата. Селото е прекрасно място за почивка.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]