Служба на Европейския съюз за интелектуална собственост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Служба на Европейския съюз за интелектуална собственост
European Union Intellectual Property Office
EUIPO
Oami.jpg
Седалището на EUIPO в Аликанте
Информация
Основаване 15 март 1994 г.
Юрисдикция Европейски съюз
Седалище Аликанте, Испания
Ръководител Антонио Кампинос, Президент
Служба на Европейския съюз за интелектуална собственост в Общомедия

Службата на ЕС за интелектуална собственост (на английски: European Union Intellectual Property Office (EUIPO), на френски: Office de l'Union européenne de la propriété intellectuelle), е учредена през 1994 г. агенция на Европейския съюз, базирана в гр. Аликанте (Испания), която се занимава с регистрацията на търговски марки на ЕС (на английски: European Union trade mark – EUTM) и промишлени дизайни на ЕС (на английски: registered Community design – RCD), за територията на целия Европейски съюз.

Службата получава и обработва средно около 115 000 заявления за търговски марки и 85 000 заявления за дизайни на година. Освен правата върху търговските марки и дизайните на ЕС, Службата управлява и Европейската обсерватория за нарушенията на правата на интелектуална собственост и базата данни за осиротели произведения. Също така тя насърчава сближаването на практиките на службите по интелектуална собственост в страните от ЕС чрез дейностите за сътрудничество в рамките на Европейската мрежа за търговските марки и дизайни, в рамките на която членовете могат да обменят технически опит и да установяват общи практики. По този начин мрежата гарантира общоевропейска оперативна съвместимост на процедурите, системите, услугите и инструментите, като например бази данни и интернет платформи.[1] [2]

Правна рамка[редактиране | редактиране на кода]

Службата е създадена под името „Служба за хармонизация на вътрешния пазар (марки и дизайни)“ с Регламент (ЕО) № 40/94 на Съвета от 20 декември 1993 г. относно марката на Общността, кодифициран през 2009 г. като Регламент (ЕО) № 207/2009 на Съвета, с който Регламент се създава специфична за Европейския съюз система за защита на марките на равнището на Съюза. Вследствие на влизането в сила на Договора от Лисабон, терминологията в Регламент (ЕО) № 207/2009 е актуализирана с новия Регламент (ЕС) 2015/2424 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2015 г. Терминът „марка на Общността“ е заменен с „марка на Европейския съюз“ („марка на ЕС“), а името на Службата за хармонизация във вътрешния пазар (марки и дизайни), е заменено със „Служба на Европейския съюз за интелектуална собственост“.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

EUIPO е децентрализирана агенция на ЕС. Тя си сътрудничи тясно с Европейската комисия и нейната генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“. Тя има правна, административна и финансова автономия по отношение на своя персонал и бюджет. EUIPO се ръководи от управителен съвет и бюджетен комитет, съставени от:

  • по 1 представител на всяка държава от ЕС,
  • 1 представител на Европейския парламент,
  • 2 представители на Европейската комисия.

Изпълнителен директор на Службата е Антонио Кампинос.

Апелативните състави на EUIPO са независими структури, които се занимават с обжалвания на решения, взети в рамките на процедури за ИС.

Източници[редактиране | редактиране на кода]