Смяната започва в шест

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Смяната започва в шест
Смена начинается в шесть
РежисьориВсеволод Воронин
СценаристиБорис Колодний
В ролитеАлександър Холодков
Аркадий Толбузин
Борис Сабуров
Сергей Ромоданов
МузикаПлатон Майборода
ОператорЮрий Романовский
РазпространителОдеска киностудия
Жанрдрама
Премиера8 април 1959
Времетраене71 минути
Страна СССР
Езикруски
Външни препратки
IMDb

„Смяната започва в шест“ (на руски: Смена начинается в шесть) е съветски драматичен филм, заснет от Одеската киностудия през 1958 г. в Кривой рог и мината „Октябърская“. Излиза на голям екран на 8 април 1959 г.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

След завършване на университета, младият випускник Пьотр Чумак (Александър Холодков) заминава за Кривой рог, за да работи като главен инженер в една от местните мини. Там попада на подчинение на началника на минното управление, стария си приятел и роднина, Алексей Железняк (Аркадий Толбузин) – човек от потомствено миньорско семейство, чийто баща Дмитрий Железняк (Борис Сабуров) е прекарал целия си живот, работейки в същата мина и е придобил уважение и популярност. Още от първия си ден на работа, Чумак се проявява като инициатор на новаторски идеи в добива на руда и предлага да се промени хищническата система на разработка, при която се отбират най-добрите рудни късове, а хиляди тонове остават изгубени. Той среща неразбиране от ръководството, което гони план и безмълвно разрушава бъдещето на мината. Противоборството на специалистите се усложнява и от факта, че Алексей е брат на съпругата на Пьотр.

Един ден при подготовката за въвеждането на новата система за разработка, в една от камерите на мината се получава срутване, при което загива Дмитрий. За виновник е обявен Чумак и неговите нови методи на работа. Сега младият специалист е длъжен да положи максимум усилия, за да се добере до истината и да изчисти името си, както и да защити бъдещето на новата система на работа.

Край на разкриващата сюжета част.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Смена начинается в шесть“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​