Согнефьор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Согнефьор (на норвежки: Sognefjord) е най-големият фиорд в Норвегия и вторият по големина в света (след фиорда Скорсби в Гренландия).

Намира се във фюлке Согн ог Фьоране. Разпростира се на 205 km във вътрешността на страната до село Шьолден (Skjolden).

Максималната дълбочина на фиорда е 1308 m под морското равнище, като най-дълбоките части са в частите от фиорда, намиращи се вътрешността на страната. Близо до края му, дъното се изкачва рязко до 100 m под морското равнище. Средната ширина на главния ръкав на фиорда е 4,5 km. Заобиколен е от скали с височина от над 1000 m.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Sognefjord“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.