Солтспрингски долар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Солтспрингският долар (на английски: Salt Spring Dollar) е местната валута на канадския остров Солтспринг, въведен в обращение от фондацията "Salt Spring Island Monetary Foundation" за насърчаване на местната история, изкуства, занаяти, и добра воля.

История[редактиране | редактиране на кода]

През есента на 2000 година на канадския остров Солтспринг в окръг Британска Колумбия, се провежда кръгла маса на която се дискутира възможността за въвеждане на местна валута. През юли 2001 година е основана и регистрирана Монетната фондация „Остров Солтспринг“, която издава и пуска в обращение солтспрингския долар през септември същата година.

През 2006 година се появява идеята и за първите сребърни монети от тази валута, които са изсечени и пуснати в обращение през декември 2007 година. Сребърната монета от 50 солтспрингски долара се сече на съседния остров Ласкити (Lasqueti Island).

Характеристики на валутата[редактиране | редактиране на кода]

Символът на Солтспрингския долар е $$. Валутата съществува в банкноти с номинали от $$1, $$2, $$5, $$10, $$20, $$50, и $$100.

На всяка банкнота присъства образа на известна личност от историята на острова, както и цитат от Алберт Айнщайн:

Как мечтая някъде да съществува остров за мъдрите и добронамерените хора! На такова място аз бих бил пламенен патриот.

— How I wish that somewhere there existed an Island for those who are wise and of good will! In such a place even I would be an ardent patriot.

В средната част на банкнотите присъстват и различни пейзажи от острова. На гърбовете стоят картини на местни художници, включително Робърт Бейтман. Мерките за защита на валутата включват уникален сериен номер, вградена холограма за банкнотите с по-висок номинал и релеф с истинско злато.[1]

Солтспрингският долар се обменя по курс 1:1 с канадския долар и се използва равноправно от повечето бизнеси на острова. Монетната фондация, която го издава, обезпечава солтспрингския долар с канадски долари.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Salt Spring dollar“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.