Сома (биология)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Сома.

Сома
Латински perikaryon
Структура на неврон
Неврон

Сома или още перикарион се нарича луковичоподобният край на неврона съдържащ клетъчното ядро. Тази част е позната и като клетъчно тяло. Думата soma (тяло) произлиза от старогръцки език. Има голямо разнообразие от видове неврони и затова размерът на сомата може да варира от 5 микрометра до 1 милиметър при невроните на гръбначните животни.

Ядрото е главната структура в сомата. То е източника на повечето РНК-и, които се синтензират в невроните и на повечето белтъци, чиято информация се презаписва от иРНК.

Аксонът на неврона е изграден от микротубули свързани с моторни белтъци (наричани още двигателни), които пренасят везикули съдържащи белтъчни градивни елементи между сомата и синапсите в края на аксона.

Оцеляването на някои сетивни неврони зависи от връзката на края на аксона с източкикът на спасителни фактори, които предотвъртяват евентуална апоптоза. Спасителните фактори са група от белтъци наречени невротрофини, в чиято група влиза нервния разтежен фактор. Той взаимодейства с рецепторите в края на аксона и това произвежда сигнал, който трябва да премине по дължината на аксона и да достигне ядрото в сомата на клетката.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]