Сонгун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Сонгун (на корейски: 선군정치, Sŏn'gun chŏngch'i) е политическа идеология в Северна Корея.

Според нея Корейската народна армия има водеща роля в определянето на външнополитическите отношения и вътрешните държавни дела. Армията де факто измества масите като основна революционна сила.

След въвеждането ѝ през 1995 г. неофициално става водещата идеология в страната, отчасти измествайки чучхе. Правителството предоставя държавни постове на висши военни, пренасочва икономическите ресурси към армията и я превръща в модел, който обществото трябва да следва[1].

Появява се след смъртта на Ким Ир Сен през 1994 г. Представена е като „политика за подсилване на съвършеното единство между КРП, армията и народа“[2]. Налага се успешно и заедно с принципите на чучхе е ръководният метод на режима.

Много са хипотезите защо е наложена тази политика, но се приема, че тя идва вследствие на разпада на СССР, смъртта на Ким Ир Сен и поредицата природни бедствия, които силно дестабилизират КНДР. След тях Сонгун е виждана като единствен начин за запазване на политическата стабилност в страната. Според някои анализатори тази идеология е сравнима с авторитарния военен режим на Пак Чжън-хи в Южна Корея от 1961 до 1979 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Jae Kyu Park, North Korea since 2000 and prospects for Inter Korean Relations. Korea.net. 19 януари 2006. Посетен на 12 май 2007.
  2. Global Security Songun Chongch’I (Army First). Global Security.org, 27 април 2005, посетен на 2 януари 2009