София Георгиева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
София Георгиева
Информация
Родена
София Георгиева
15 март 1978 г. (1978-03-15) (46 г.)
ОтПерник, Народна република България
Стилетно
джаз
поп
Глассопран
Свързани изпълнителиМомчил Колев
София Георгиева в Общомедия

София Георгиева е българска певица. Името ѝ се свързва с дебютния ѝ сингъл „Син Талисман“ от 2001 г.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Детство и училищни години[редактиране | редактиране на кода]

София Георгиева е родена на 15 март 1978 г. в гр. Перник, до 18-годишна живее и учи в родния си град.

Основното си образование завършва в руска гимназия, където животът я среща с учителката ѝ по музика, която регистрира музикалността на малката Софи и я записва в детската група на хор „Родна Песен“.

След като завършва седми клас, София кандидатства в новооткритата музикална паралелка в IV гимназия в Перник със специалност класическо пеене в класа на вокалния педагог Галина Благоева. Именно там тя сформира първата си група, с която записват първата си авторска рок-балада в едно от най-добрите студия по това време, студио Фактор. Тийнейджърката, получава подкрепата на родителите си и основно на майка ѝ, която по-късно става продуцент и на дебютния албум на София – „Син талисман“. За жалост младите но вече амбицирани музиканти не успяват да разпространят парчето извън локалните медии и песента не се радва на особена популярност.

Хоровото изкуство съпътства София до завършване на гимназията. След хор „Родна Песен“ тя се включва към църковно-славянския хор „Елена Николае“.

В гимназията София получава основите на музикалното си образование, което по-късно продължава в НБУ в класа на Алис Бовариан, специалност поп и джаз пеене.

Музикалната среда, в която младата певица попада, променя живота ѝ. Приятелствата които създава в университета, както и в клубовете за жива музика, спомагат за изграждането ѝ като артист.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

2001 г. е ключова за София. Тя се среща с композитора Момчил Колев, който написва за нея „Син Талисман“. Ина Григорова облича музиката на Момчил в думи, разбира се след среща с изпълнителката. Срещата на София с Ина Григорова не е по-малко вълнуваща. Даровитата писателка пита момичето – „Как се казваш?“ и „Какво искаш от живота?“

„Всички ние рефлексно изричаме името си, като не осъзнаваме какво е закодирано в смисъла, който то носи. Да отговориш в една дума какво искаш от живота, особено след като детската и неподправена илюзия за любовта е разбита, е твърде трудно.“ – споделя по-късно София.

„Син талисман“ е песен, която сама си пробива пътя към душата на човека. Премиерата на песента се случва в ефира на БГрадио.

„Записвах анонса към песента повече от час и бях супер притеснена. Неочакваното внимание към мен ме смути. Сега времената са други. Да си под светлините на прожектора е цел на много младежи и те търсят тази светлина, чрез един или друг метод.“ – споделя София.

Същинският успех на „Син Талисман“ се случва, когато музикалния редактор на радио FM+ Тони Георгиев, рутира песента и тя достига 1-во място на тяхната класация TOP 20, която не включва само българска музика. След безспорния успех на „Син Талисман“, певицата концентрира вниманието на няколко музикални компании. Подписва договор с Polly Sound. През 2002 г. София получава признанието на Мело ТВ Мания – музикална класация на БНТ, където печели награда за дебют и текст на годината. Същата година е номинирана за дебют и от телевизия MM.[2]

2002 г. излиза втория сингъл на София „Сянка“, на който София е съавтор на музиката и автор на текста. По песента „Сянка“ тя работи с младия и талантлив музикален продуцент – Миро Гечев, с който се запознава в студиото на Polly Sound. Вярна на себе си, младата певица поема риска и пуска песента, с което прави опит да се заяви и като автор, пренебрегвайки стратегията на това да пусне песен на утвърдило се име в българския музикален бизнес. След като осъзнава, че процесът е повече от спънат, София взема решението да се раздели с Polly Sound и да се самопродуцира.

2004 г. Албумът на София е завършен. Много от именитите музиканти и текстописци, взимат участие в реализирането на проекта, който по-късно е кръстен на дебютната ѝ песен – „Син Талисман“. Първият албум на София излиза на пазара 2004 г. издаден от Avenue Music. Албума е съпроводен от трети сингъл и той е „Изгубено Сърце“, ремикс на песента, която тя по-рано отказва да пусне. Видеото към ремикса заснема любимия на София режисьор, Валери Милев.[3]

В клубовете София представя репертоара си заедно с Петър Главанов – китара и Димитър Димитров (Дънди) – ударни.

„Сестра на вятъра“ е песен, която София реализира 2006 г. Музиката и аранжимента, както и текстът са дело на Иван Иванов, вокала на група Awake. Видеото към песента, певицата заснема в опожарения пернишки театър „Боян Дановски“, с цел да алармира обществеността за нерешения проблем с възстановяването му. С този клип тя поставя началото на инициирана от нея кампания за набиране на средства, с цел ремонтиране на салона на театъра.

2007 г. се ражда песента „Кристална Тишина“. Музиката отново е на Момчил Колев, текста пише именития Александър Петров. Видеото към песента режисира Васил Русев (Чайката). Тази красива балада не намира своя ефир. Времето вече е друго и калъпът не поема изразните средства, с които е изказана тази емоция. „Твърде е филмова песента.“, „Не правиш комерсиална музика.“ са оправданията на редакторите.

Социалните каузи и музиката се преплитат в живота на певицата. 2009 г. с песента си „Силна съм“ изпълнителката става лице на информационна кампания за аутизъм. И до днес тя е приятел на каузата. В края на същата година любовта отвежда София във Великобритания. Там тя остава пет години. Това я отдалечава от активния музикален живот в България.

2013 г. записва песен на Оги Цветков по текст на Яна Лазарова „Огледален образ“. Половината песен се реализира в лондонско студио, останалата част от аранжимента се случва в България. След завръщането си в България, София записва „Огледален образ“ в дует с Васил Петров.[4]

В същата година съдбовна среща между София и нейна приятелка от детството Виктория Манчева, поставя основите на изцяло нов проект подчинен на българския фолклор, който двете певици наричат „Земела“.[5]

Провокирани от любовта към родината и желанието света да разбере повече за духа на българина, те записват осъвременена версия на шопската песен „Чичовите конье“. В този проект животът отново среща София с Миро Гечев, който по това време също е в Лондон. Именно той аранжира народната песен за „Земела“, Николай Барулов заснема видеото към песента. Изненадващо за ентусиазираните българи, версията им бива забелязана от световна музикална компания за етно музика – World Music Network.[6]

2014 г. София взема решението да се завърне в България.

2015 г. ПП Глас народен я номинират за кмет на родния ѝ град Перник. Същата година певицата и общественичка печели трето място в първото издание на конкурс за нова българска песен „Лирата на Орфей“, провел се в Пловдив. Песента „Сбогуваме се бавно“ е по музика на Момчил Колев, а текста отново пише Александър Петров, оркестрацията е поверена на Юли Дамянов.[7]

Албуми[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]