Социална норма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на норма.

Поздравяването с ръкостискане след спортен мач е социална норма в спорта.

Социална норма, обикновено се използва в множествено число за социални норми в цялост – това са правилата за социално поведение, които са възприети в обществото, като могат да имат своите културни специфики, или групови специфики. Докато социологията изследва основно социалните норми на обществото като цяло и в някои случаи тези на социалните групи, психологията например изследва основно спецификите в групите и тяхното влияние или значение за личността.

Видове норми[редактиране | редактиране на кода]

Писани / неписани[редактиране | редактиране на кода]

Нормите биват писани и неписани. Писаните норми могат да бъдат закони и разпоредби, вътрешни правила на организации, клубове и т.н. Индивидите също така могат да привнасят норми от организации, в които са били преди това част, към новите социални групи, към които се присъединяват, тъй като самите индивиди стават носители на тези норми.

Прескриптивни / проскриптивни[редактиране | редактиране на кода]

Прескриптивни[1] са тези, които съветват какво някой трябва да направи, докато проскриптивни, са тези, които казват какво не трябва да се прави.

Отклонения от социалните норми[редактиране | редактиране на кода]

Отклоненията от социалните норми, когато се отнасят до 1 лице се наричат девиации и девиантно поведение, а когато характеризират група, общност или общество като цяло – социални патологии [2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]