Социална структура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Социална структура е термин, използван в социологията и социалните науки, за да означи характерно изградени социални формирания, които съставят обществото като цяло и които определят в някаква степен действията на индивидите, социализирани в тази структура.

Значението на термина социална структура се различава в различните полета на социологията. В макросоциологията – това е система на социоикономическа стратификация (напр. класова структура), социални институции или определени отношения между големи социални групи. В мезосоциологията – това е структура на социална мрежа, която създава връзки между индивиди или организации. В макросоциологията това може да бъде и начинът, по който нормите определят поведението на актьорите в социалната система.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Social structure“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]