Копейкин: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Ред 31: Ред 31:


== Вижте също ==
== Вижте също ==
* [[Костя Копейкин]]
* [[Костадин Костадинов (политик)|Костя Копейкин]]


[[Категория:Литературни герои]]
[[Категория:Литературни герои]]

Версия от 09:55, 2 юни 2022

Копейкин
герой на Гогол
от Мъртви души
Копейкин изобразен от Пьотър Боклевски
Копейкин изобразен от Пьотър Боклевски
Характеристики

Копейкин е герой от една от повестите на романа на Н.В. ГоголМъртви души“. Той е инвалид без ръка и без крак.

„Повест за капитан Копейкин“ разказва за герой от войната през 1812 г., който е загубил здравето си и възможността да се препитава. Отчитайки своите заслуги пред отечеството, Копейкин се надява да получи достойна компенсация за своите ръка и крак, които е загубил на бойното поле, отстоявайки независимостта на страната си.

Копейкин решил да се отправи към Петербург, за да изпроси от монарха милост и отплата за това, че е жертвал живота си. Всички благородници обещават да разгледат неговия случай, но така и не го правят. Дните минават, а резултат няма. Велможите предлагат на Копейкин да чака господаря, който е зад граница, на поход. След няма и два месеца обявяват, че в планината имало шайка разбойници и техен водач е не кой да е, а Копейкин.

С тази повест Гогол показва плачевното състояние на обикновените хора и фактически оправдава своя герой, принуден да ограбва тези, които отдавна грабят него и подобните му „на законно основание“.

„Повест за капитан Копейкин“ е забранена от цензора Александър Никитенко, въпреки че впоследствие Гогол е изявил желание да го прекръсти на Пятаков.

Вижте също