Беседа:Цигани в България: Разлика между версии

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
:Би могло да се добавят някои източници от [[Цигани]]. --[[Потребител:Bobi.1|Bobi.1]] 23:32, 1 април 2013 (UTC)
:Би могло да се добавят някои източници от [[Цигани]]. --[[Потребител:Bobi.1|Bobi.1]] 23:32, 1 април 2013 (UTC)
::Здравейте! {{)}} Най-напред - поставяйти двуеточие (:) преди отговора си, когато коментирате, с оглед на прегледността. Добавяйте по едно ново всеки път, когато пишете, и по-точно - едно повече от писалия преди Вас. Ако той е сложил едно, Вие трябва да сложите две, ако той 5 - Вие трябва да сложите 6, и т.н. Колкото до предложението Ви - източници може да бъдат "пренесени" от друга статия, разбира се, стига да са релевантни. --[[Потребител:Stalik|Stalik]] ([[Потребител беседа:Stalik|беседа]]) 08:39, 2 април 2013 (UTC)
::Здравейте! {{)}} Най-напред - поставяйти двуеточие (:) преди отговора си, когато коментирате, с оглед на прегледността. Добавяйте по едно ново всеки път, когато пишете, и по-точно - едно повече от писалия преди Вас. Ако той е сложил едно, Вие трябва да сложите две, ако той 5 - Вие трябва да сложите 6, и т.н. Колкото до предложението Ви - източници може да бъдат "пренесени" от друга статия, разбира се, стига да са релевантни. --[[Потребител:Stalik|Stalik]] ([[Потребител беседа:Stalik|беседа]]) 08:39, 2 април 2013 (UTC)

Асимилирани или интегрирани?!

Както всеки, който се е родил на този свят и аз стигнах до въпроса за произхода ми, въпреки че и без отговора на този въпрос, щях да оцелея. Не съм етно-специалист, нито езиковед, а съм един обикновен строителен инженер, което в случая е без никакво значение за темата, в която се забърках, прочитайки определението за етноса към който принадлежа.
Според определенията, на „специалистите“, в Уикипедия, етно-принадлежността ми е „циганин“.
Е, как така? Изобщо не съм циганин, аз съм РОМ. Защо „ό гаджé“ се опитват да ми дадат определение, каквото им изнася на тях, а не с каквото се самоопределям аз сам? Някой нарича ли поляка с друго име освен поляк, както се нарича и самият той!?
„Названието „цигани“, ползвано в различни европейски езици, може да произхожда от гръцкото αθίγγανοι (асингани), което означава 'недосегаеми', от α- (не-) + θιγγάνω (докосвам). …Понятието „цигани“ не се отнася само до ромите, но и до други чергарски племена, които стъпили в Европа, идвайки от Персия, някъде през 11 в.“(Извадка от Уикипедия)
На византийците, които говорели елински, им е било по-удобно да ни наричат така, защото на всеки който не е елин, трябвало да му се подиграят, както между впрочем са измислили името и на българите. Моля да не се обиждат припозналите се, но това е факт.
Те, елините, са дали наименованията на много неща от заобикалящия ни свят. Така, че който е нямал свои думи или елинските му се стрували по-благозвучни, възприемал тяхното определение. Не, че и „ό ромá“ не го правят. Напротив, доста от определенията на заобикалящите ги етноси, те са възприели и са ги ромá-изирали.
Въпреки византийците, аз държа другите да ме наричат ром, а не циганин.
На останалите, ако им харесва византийското определение нека си го носят. Лошото, на това определение е, че то е загубило първоначалния си смисъл и се е превърнало в нарицателно, равнозначно на престъпник (най-вече крадец). За което, не са виновни обаче всички ромá, а само една малка част от общността, каквито има и в общностите на „гаджé“.
„…Самоопределението ромá, което означава хора...“(Извадка от Уикипедия)
Грешка! Пак грешно информирани гаджé.Значи ли, че българи = хора, гърци = хора, сърби = хора, и т.н.? Въобще не, нали? Правилното е ром = мъж;(йек ром = един мъж)(вж. юдейския Адам) и ромни = жена;(йек ромни = една жена) (вж. юдейската Ева). Ако говорите за „човек“, използвайте думичката „мануш“(йек мануш = един човек) или манушá(бут манушá) = хора(много хора). Ромá ("Аме синям ромá" = "Ние сме ромá") не е определение за хора, а за принадлежност към този етнос.
Ако ми позволите едно отклонение от темата, което може и да ви обясни нежеланието на този етнос – ромá, да основе държава, както направиха евреите преди около 65 години(което си имаше и точно определена цел - димящия въглен в гнездото на осите). Тогава съществуваше брожение и между нас, ό ромá, но не ще се роди този който ще обедини "е ромен" за такава глупост.
Всички ме наричат „циганин“, с което, както стана ясно, аз не съм съгласен. Но това влиза в противоречие и с друго едно определение, мини-глобализиращо, че всеки който живее в пределите на РБългария, е българин. Глупавото е, че уточняват - българин от ромски произход.
А сега, де? Какъв съм по-точно? Циганин, българин или ром? Те и българските политици не знаят, защото разните им специалисти ни определят като цигани, роми, и т.н. и ги пращат да ни искат гласовете, понеже сме били български граждани. По тази логика и в Македония, и в Сърбия, и в Румъния, и в Гърция, и в др. части на света, все сме цигани, ама все сме им нужни на политиците на държавите в които живеем. За себе си са прави.
Но моето мнение е по-различно. Това архаично понятие – „държава", за мен, а предполагам и за всички ромá, е направо за боклука. Навсякъде по света, такава организация на обществото, не трябва да съществува. В 21-ви век сме, а по какво се различава организацията „племе“, от организацията „държава“? По нищо. Както племето се нуждае от лидер, който да го ръководи и да го „цица“, така и държавата иска да ме ръководи, като ме „цица“. Е, не съм съгласен! Държавата за мен е зло, обслужващо интересите на определена клика, наречена политическа, без която живота ми би бил много по-безпроблемен. Поради липсата на държави, нуждата от граници би отпаднала, към което се стреми и Европейския съюз в момента. Който е ходил в чужбина, знае каква благодат е преминаването през държавните граници, на членките на този съюз. Никакви препятствия. Разбираш, че си на друга територия само по табелата. Разбира се би било прекрасно, ако правилата възприети в определените територии, се спазват от всички. За това и съюза се стреми да ги уеднакви. Някой ще каже: да ама контрабандата? Тя контрабандата я има пак, защото има държава. Ако занесеш на свой партньор в Пловдив 10 тона дрога, няма да има контрабанда, но в Пирот вече е контрабанда.
За жалост хората от света, с изключение на ромá, не са достигнали до тази фаза на мислене. Иначе отдавна биха премахнали тази институция (тези окови), тази овча(-рска) мисъл и биха заживели като ромá, които знаят, че могат да съществуват и без този хомот - държавата.
Но да продължим нататък.
Както казах, не желая да ме наричат циганин. Не съм „недосегаем“, не съм и престъпник. Ако ме наричат „ром“, няма да имам нищо против. Както, моят зет, съпруг на малката ми дъщеря, който е „етнически“ българин, не би се обидил, когато го назоват българин. Или пък другият ми зет, съпруг на голямата ми дъщеря, който е турчин, роден и израснал в България, не би се обидил, ако го нарекат турчин, или снаха ми, която е македонка, родена и израсла в Република Македония, ако я нарекат македонка. Бившата ми снаха също няма да се обиди, ако я нарекат ромка. Или съпруга на сестра ми, елин. Той и на грък не се обижда.
Ето, че стигнах и до внучетата. Едно от ромката, две от турчина, две от македонката и едно от българина. Ето ви гатанка: към кой етнос да ги причисля? Българчета ли са, турчета ли са, македончета ли? Май, всички са ромчета?! И това не може да е вярно! Всички говорят и ромски, и български, и турски, и македонски.
Когато се съберем на трапезата, всички говорят с уважение за различните етноси. Защото ако искаш да те уважават, уважавай и ти. И ако някой се опита да ни настрои на етническа основа, един срещу друг, просто не ми се мисли какво го чака. Срещу кого да застанем? Срещу най-близките си роднини? Или за да защитим каузата, химерата, на някой лумпен, обявил се за месия на някой от етносите?!
Пак стигам до болния въпрос. Липсата на институцията „държава“, ще реши всички тези терзания. Дано по-скоро света стигне до този етап на мислене! Не напразно ромският химн започва с „Джелем, джелем, лунгоне дроменца…“( „Ходих, ходих, по дългите пътища…“). По тези пътища и от срещите ни с различни хора, ние, ό ромá, сме познали истината.
Каква глупост? Да си деля кръвчицата на нации и т.п. глупости. Как да ги обичам внуците си и родителите им: по ромски, по български, по турски, по македонски? Как?
Знам отговора, разбира се. По човешки.

Автор: инж. Методи Маджаров

Версия от 11:27, 8 януари 2015

Пълна липса на източници

Към настоящия момент в статията има множество твърдения и точни данни, но е посочен един единствен източник. Поставям шаблон за статия без източници. --Stalik 00:17, 15 януари 2012 (UTC)[отговор]

Би могло да се добавят някои източници от Цигани. --Bobi.1 23:32, 1 април 2013 (UTC)[отговор]
Здравейте! усмивка Най-напред - поставяйти двуеточие (:) преди отговора си, когато коментирате, с оглед на прегледността. Добавяйте по едно ново всеки път, когато пишете, и по-точно - едно повече от писалия преди Вас. Ако той е сложил едно, Вие трябва да сложите две, ако той 5 - Вие трябва да сложите 6, и т.н. Колкото до предложението Ви - източници може да бъдат "пренесени" от друга статия, разбира се, стига да са релевантни. --Stalik (беседа) 08:39, 2 април 2013 (UTC)[отговор]

Асимилирани или интегрирани?!

Както всеки, който се е родил на този свят и аз стигнах до въпроса за произхода ми, въпреки че и без отговора на този въпрос, щях да оцелея. Не съм етно-специалист, нито езиковед, а съм един обикновен строителен инженер, което в случая е без никакво значение за темата, в която се забърках, прочитайки определението за етноса към който принадлежа. Според определенията, на „специалистите“, в Уикипедия, етно-принадлежността ми е „циганин“. Е, как така? Изобщо не съм циганин, аз съм РОМ. Защо „ό гаджé“ се опитват да ми дадат определение, каквото им изнася на тях, а не с каквото се самоопределям аз сам? Някой нарича ли поляка с друго име освен поляк, както се нарича и самият той!? „Названието „цигани“, ползвано в различни европейски езици, може да произхожда от гръцкото αθίγγανοι (асингани), което означава 'недосегаеми', от α- (не-) + θιγγάνω (докосвам). …Понятието „цигани“ не се отнася само до ромите, но и до други чергарски племена, които стъпили в Европа, идвайки от Персия, някъде през 11 в.“(Извадка от Уикипедия) На византийците, които говорели елински, им е било по-удобно да ни наричат така, защото на всеки който не е елин, трябвало да му се подиграят, както между впрочем са измислили името и на българите. Моля да не се обиждат припозналите се, но това е факт. Те, елините, са дали наименованията на много неща от заобикалящия ни свят. Така, че който е нямал свои думи или елинските му се стрували по-благозвучни, възприемал тяхното определение. Не, че и „ό ромá“ не го правят. Напротив, доста от определенията на заобикалящите ги етноси, те са възприели и са ги ромá-изирали. Въпреки византийците, аз държа другите да ме наричат ром, а не циганин. На останалите, ако им харесва византийското определение нека си го носят. Лошото, на това определение е, че то е загубило първоначалния си смисъл и се е превърнало в нарицателно, равнозначно на престъпник (най-вече крадец). За което, не са виновни обаче всички ромá, а само една малка част от общността, каквито има и в общностите на „гаджé“. „…Самоопределението ромá, което означава хора...“(Извадка от Уикипедия) Грешка! Пак грешно информирани гаджé.Значи ли, че българи = хора, гърци = хора, сърби = хора, и т.н.? Въобще не, нали? Правилното е ром = мъж;(йек ром = един мъж)(вж. юдейския Адам) и ромни = жена;(йек ромни = една жена) (вж. юдейската Ева). Ако говорите за „човек“, използвайте думичката „мануш“(йек мануш = един човек) или манушá(бут манушá) = хора(много хора). Ромá ("Аме синям ромá" = "Ние сме ромá") не е определение за хора, а за принадлежност към този етнос. Ако ми позволите едно отклонение от темата, което може и да ви обясни нежеланието на този етнос – ромá, да основе държава, както направиха евреите преди около 65 години(което си имаше и точно определена цел - димящия въглен в гнездото на осите). Тогава съществуваше брожение и между нас, ό ромá, но не ще се роди този който ще обедини "е ромен" за такава глупост. Всички ме наричат „циганин“, с което, както стана ясно, аз не съм съгласен. Но това влиза в противоречие и с друго едно определение, мини-глобализиращо, че всеки който живее в пределите на РБългария, е българин. Глупавото е, че уточняват - българин от ромски произход. А сега, де? Какъв съм по-точно? Циганин, българин или ром? Те и българските политици не знаят, защото разните им специалисти ни определят като цигани, роми, и т.н. и ги пращат да ни искат гласовете, понеже сме били български граждани. По тази логика и в Македония, и в Сърбия, и в Румъния, и в Гърция, и в др. части на света, все сме цигани, ама все сме им нужни на политиците на държавите в които живеем. За себе си са прави. Но моето мнение е по-различно. Това архаично понятие – „държава", за мен, а предполагам и за всички ромá, е направо за боклука. Навсякъде по света, такава организация на обществото, не трябва да съществува. В 21-ви век сме, а по какво се различава организацията „племе“, от организацията „държава“? По нищо. Както племето се нуждае от лидер, който да го ръководи и да го „цица“, така и държавата иска да ме ръководи, като ме „цица“. Е, не съм съгласен! Държавата за мен е зло, обслужващо интересите на определена клика, наречена политическа, без която живота ми би бил много по-безпроблемен. Поради липсата на държави, нуждата от граници би отпаднала, към което се стреми и Европейския съюз в момента. Който е ходил в чужбина, знае каква благодат е преминаването през държавните граници, на членките на този съюз. Никакви препятствия. Разбираш, че си на друга територия само по табелата. Разбира се би било прекрасно, ако правилата възприети в определените територии, се спазват от всички. За това и съюза се стреми да ги уеднакви. Някой ще каже: да ама контрабандата? Тя контрабандата я има пак, защото има държава. Ако занесеш на свой партньор в Пловдив 10 тона дрога, няма да има контрабанда, но в Пирот вече е контрабанда. За жалост хората от света, с изключение на ромá, не са достигнали до тази фаза на мислене. Иначе отдавна биха премахнали тази институция (тези окови), тази овча(-рска) мисъл и биха заживели като ромá, които знаят, че могат да съществуват и без този хомот - държавата. Но да продължим нататък. Както казах, не желая да ме наричат циганин. Не съм „недосегаем“, не съм и престъпник. Ако ме наричат „ром“, няма да имам нищо против. Както, моят зет, съпруг на малката ми дъщеря, който е „етнически“ българин, не би се обидил, когато го назоват българин. Или пък другият ми зет, съпруг на голямата ми дъщеря, който е турчин, роден и израснал в България, не би се обидил, ако го нарекат турчин, или снаха ми, която е македонка, родена и израсла в Република Македония, ако я нарекат македонка. Бившата ми снаха също няма да се обиди, ако я нарекат ромка. Или съпруга на сестра ми, елин. Той и на грък не се обижда. Ето, че стигнах и до внучетата. Едно от ромката, две от турчина, две от македонката и едно от българина. Ето ви гатанка: към кой етнос да ги причисля? Българчета ли са, турчета ли са, македончета ли? Май, всички са ромчета?! И това не може да е вярно! Всички говорят и ромски, и български, и турски, и македонски. Когато се съберем на трапезата, всички говорят с уважение за различните етноси. Защото ако искаш да те уважават, уважавай и ти. И ако някой се опита да ни настрои на етническа основа, един срещу друг, просто не ми се мисли какво го чака. Срещу кого да застанем? Срещу най-близките си роднини? Или за да защитим каузата, химерата, на някой лумпен, обявил се за месия на някой от етносите?! Пак стигам до болния въпрос. Липсата на институцията „държава“, ще реши всички тези терзания. Дано по-скоро света стигне до този етап на мислене! Не напразно ромският химн започва с „Джелем, джелем, лунгоне дроменца…“( „Ходих, ходих, по дългите пътища…“). По тези пътища и от срещите ни с различни хора, ние, ό ромá, сме познали истината. Каква глупост? Да си деля кръвчицата на нации и т.п. глупости. Как да ги обичам внуците си и родителите им: по ромски, по български, по турски, по македонски? Как? Знам отговора, разбира се. По човешки.

Автор: инж. Методи Маджаров