Примирие: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
172 байтове добавени ,  преди 2 години
добавен източник
м (излишен празен ред; козметични промени)
(добавен източник)
'''Примирието''' представлява временен мир през война по взаимна уговорка на двете воюващи страни.<ref>https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/примирие/</ref> Примирията могат да се зачитат като част от официални международни договори, но от друга страна те са част от неофициална договорка между срещуположните страни. Официалният и окончателен край на войната настъпва с подписването на [[мирен договор]].
{{без източници}}
 
'''Примирието''' представлява временен мир през война по взаимна уговорка на двете воюващи страни. Примирията могат да се зачитат като част от официални международни договори, но от друга страна те са част от неофициална договорка между срещуположните страни. Официалният и окончателен край на войната настъпва с подписването на [[мирен договор]].
= Исторически примери =
== Първа световна война ==
{{Основна|ПСВ}}
* На 24 декември, [[1914]] е сключено неофициално примирие между [[Франция]], [[Великобритания]] и [[Германия]], заради [[Коледа]]. Тъй като официален [[международен договор]] не е подписан, войната продължава само след няколко дни.
* [[Солунско примирие]] - – примирие между България и Антантата, подписано през [[1918]], за спиране на военните действия помежду им.
 
== Втора световна война ==
{{Основна|ВСВ}}
* На 22 юни [[1940]] е подписано [[Компиенско примирие (1940)|Компиенското примирие]], с което Франция се задължава да демобилизира армията си и да остави по-голямата част от териториите си под немска окупация.
 
== Бележки ==
<references/>
 
{{превод от|en|Truce|458362966}}
 
{{нормативен контрол}}
{{мъниче|международни отношения}}
 
[[Категория:Международно право]]

Навигация