Анекдот: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
меп
Ред 8: Ред 8:


[[Категория:Хумор и сатира]]
[[Категория:Хумор и сатира]]

[[als:Witz]]
[[bat-smg:Joukā]]
[[da:Vittighed]]
[[de:Witz]]
[[en:Joke]]
[[eo:Ŝerco]]
[[es:Chiste]]
[[et:Anekdoot]]
[[fi:Anekdootti]]
[[fr:Blague]]
[[he:בדיחה]]
[[it:Barzelletta]]
[[ja:ジョーク]]
[[nl:Grap]]
[[nn:Vits]]
[[no:Vits]]
[[pl:Dowcip]]
[[pt:Piada]]
[[ru:Анекдот]]
[[sv:Skämt]]
[[yi:וויץ]]
[[zh:笑話]]

Версия от 09:01, 4 август 2007

Анекдот (също и шега, виц) - кратък хумористичен разказ с неочакван край, обикновено водещ до поука.

Според Радослава Илчева, "терминът анекдот, съотнесен към втората половина XVIII — първата половина на XIX в. не се покрива със съвременната употреба. Тогава под анекдот се подразбирал кратък разказ за незначителна, но характерна и поучителна случка от живота на известно историческо лице. Комизмът бил желателен, но не задължителен. В естетическата свръхзадача на жанра влизало преди всичко предизвикването на „историческо любопитство“. Оттук и острото политическо съдържание."

Според проф. Коста Заимов "анекдотът се занимава с поведението и изказванията на известни личности, като ги осмива и съответно ни кара да си правим изводи за тях. Политическите вицове са предимно анекдоти. Това разграничение между виц и анекдот се прави в българския език, английския и немския, но в руския и френския език няма такова разграничение."

В България са известни поредица от вицове за Тодор Живков, за милиционерите, а след промените на 10-и ноември - и за борците. Повечето вицове се срещат в една или друга версия по целия свят, макар че има и някои типични само за съветските народи (вицовете за чукчите, за грузицните, за арменците). Повечето вицове за мутрите се срещат и в разновидност на руски език за т.нар. "нови руснаци" (тамошните мутри).