Разлика между версии на „Кълвачоподобни“

Направо към навигацията Направо към търсенето
защо да не е заглавие?
(защо да не е заглавие?)
== Общи сведения ==
Разреда включва близо 400 дребни и средни по размер [[птици]]. Характерно за разреда е разположението на пръстите на краката, два напред и два назад. Подобно разположение се наблюдава и при [[папагали]]те и то показва значително от еволюционна гледна точка приспособяване към дървесния начин на живот. [[Опашка]]та е къса, твърда и служи за опора. [[Език]]ът завършва с вроговен и заострен израстък, служещ за изваждане на [[насекоми]]те и техните [[ларва|ларви]] от кората и ствола на дърветата. Самият [[език]] е изключитено дълъг и понякога надвишава двойно дължината на главата, заедно с [[човка]]та.
 
== Разпространение ==
Разпространени са в умерените и тропични области. В [[България]] се срещат 10 вида принадлежащи към едно семейство:
== Начин на живот и хранене ==
Основната част от времето прекарват по стеблата на дърветата, като много рядко кацат по самите клони, за разлика от останалите птици. Предимно насекомоядни видове, но при нужда са всеядни. Храната си търсят пробивайки и издълбавайки кората и ствола на дървото. По време на дълбаенето нанасят изключително силни удари с [[човка]].
== Размножаване ==
 
Размножаване
[[моногамия|Моногамни птици]], гнездят в дупки по дърветата, които най често издълбават сами. По време на разможителния сезон ролята на сватбена песен изпълнява характерното барабанене по стволовете на дърветата. Малките се излюпват голи и безпомощни, и двамата родители се грижат за тях.
 
== Допълнителни сведения ==
Много важна от екологична гледна точка група птици, осигуряват на много други видове подходящи места за гнездене, прочистват горите от голямо количество дървоядни [[насекоми]], недостъпни за останалите [[птици]], поддържайки по този начин екологичното равновесие. На територията на [[България]] всички представители на разреда са защитени от закона.

Навигация