Разлика между версии на „Григорий Распутин“

Направо към навигацията Направо към търсенето
'''Григорий Распутин''' (на [[руски]]: ''Григо́рий Ефи́мович Распу́тин'') е [[Русия|руски]] [[монах]] и [[мистик]]. Распутин е загадъчна фигура, живяла в последния етап от царуването на руския цар [[Николай II]], неговата съпруга царица Александра и единствения им син Алексей.
 
== Биограф
== Биография ==
Григорий Ефимович Распутин е роден на [[22 януари]] ([[10 януари]] по [[стар стил]]) [[1869]] г. в [[Сибир|сибирското]] село Покровско, [[Тоболск]]а губерния. Той е една от най-скандалните личности в историята на руската монархия, едновременно боготворен и яростно ненавиждан. Умира на [[29 декември]] ([[16 декември]] по [[стар стил]]) [[1916]] г.
 
Распутин е наричан още "лудият монах", докато другите го оприличавали на странник, също и [[старец]]. Някои вярвали, че той е физически и духовен лечител. Чрез ловки интриги и спечелване на благоразположението на кръгове в императорския руски двор, той придобива огромно политическо и религиозно влияние, успявайки да се намеси във вътрешните дела на Руската православна църква.
 
Оспорва се дали Распутин е помогнал за загубата на доверие в царското управление, оглавяващ го до падането на Романовата династия през [[1917]] г.
 
==Външни препратки==
Анонимен потребител

Навигация