Григорий Распутин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Григорий Распутин
Григорий Ефимович Распутин
руски монах
1916 г.

Роден
Починал
30 декември 1916 г. (на 47 г.)

Религия Руска православна църква

Уебсайт
Григорий Распутин в Общомедия
Григорий Распутин заедно със семейството на последния руски цар Николай II в Царское Село през 1908 г., съпругата му Александра Фьодоровна и техните деца – Олга Николаевна, Татяна Николаевна, Мария Николаевна, Анастасия Николаевна, Алексей Николаевич и гувернантка.

Григорий Ефимович Распутин (на руски: Григо́рий Ефи́мович Распу́тин) е руски монах и мистик. Распутин е загадъчна фигура, живяла в последния етап от царуването на руския цар Николай II, неговата съпруга царица Александра и единствения им син Алексей.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Григорий Ефимович Распутин е роден на 22 януари (9 януари по стар стил) 1869 г. в сибирското село Покровско, Тоболска губерния. Той е сред най-скандалните личности в историята на руската монархия, едновременно боготворен и яростно ненавиждан. Убит е на 30 декември (17 декември по стар стил) 1916 г.

Распутин е наричан още „лудият монах“, докато други го оприличавали на странник, също и старец. Някои вярвали, че той е физически и духовен лечител. Чрез ловки интриги и спечелване на благоразположението на кръгове в императорския руски двор, той придобива огромно политическо и религиозно влияние, успявайки да се намеси във вътрешните дела на Руската православна църква.

Влиянието на Распутин идва в резултат на болестта на престолонаследника Алексей Николаевич, който страда от хемофилия – болест, водеща до постоянни вътрешни кръвоизливи (хеморагии). След като лекарите не успяват да помогнат на принца, приятелка на царицата разказва за свещеника. Распутин се моли за престолонаследника и става чудо – успява да помогне на великия княз Алексей. При всяка криза в здравето на престолонаследника монахът спечелва все по-голямо влияние в руския двор. Достига се дори до положение, когато срещите на царското семейство зависят от самия него. Царица Александра дори смята, че Бог говори с нея чрез Распутин. Аристокрацията в Санкт Петербург обаче не одобрява влиянието му. Това донякъде се обуславя от обтегнатите ѝ взаимоотношения с Руската православна църква. Предвоенната обстановка още повече обтяга отношенията. Носят се слухове, че царицата е шпионин на Германия. Когато цар Николай II заминава за фронта, влиянието на Распутин над царица Александра става всеобхватно. Той става неин довереник и съветник. Пресата започва все повече да отправя критики срещу силното влияние на Распутин. Той заминава за родното си Покровско, когато получава новина за обвинения срещу него.

На 16 декември 1916 г. Распутин е поканен от княз Феликс Юсупов да посети двореца му на канала Мойка, където монахът е отровен чрез вино и кексчета пълни с цианкалий. Когато видели, че отровата не му действа, княз Феликс Юсупов взел револвер, с който прострелял Распутин в гърдите. Той паднал и князът го сметнал за мъртъв, качил се при съучастниците си, за да измислят стратегия как да се отърват от трупа, и след като слязъл отново в мазето, князът бил нападнат от съвсем живия Распутин. След ожесточена борба, князът се изплъзнал, грабнал револвера и отново стрелял, този път и в главата. Вързали го и го закарали до река Нева, в чиито ледени води било хвърлено тялото му. След като бил изваден вкочаненият му труп, от последвалата експертиза е установено, че не умира от огнестрелните рани, а от вода навлязла в белите дробове.

Малко известен факт е, че след Февруарската революция в Русия премиерът Александър Керенски нарежда на ген. Корнилов да изрови и изгори трупа на Распутин в пещите на Политехническия институт. Това е направено в нощта на 10 срещу 11 март 1917 г.

Оспорва се дали Распутин е помогнал за загубата на доверие в царското управление, оглавяващо Русия до падането на Романовата династия през 1917 г.

Распутин прави предсказания, които се сбъдват поразително точно. Още в началото на 1916 г. той се обръща с писмо към императора, което започва с думите: „Аз чувствам, че ще си отида от живота до 1 януари. Царю на руската земя, ако чуеш камбанен звън, който ще ти съобщи, че Григорий е убит, знай, че един от твоите е подготвил моята смърт и никой от вас, никое от твоите деца няма да живее повече от две години. Царю руски, ти ще бъдеш убит от руския народ, а самият народ ще бъде проклет и ще стане оръдие на дявола.“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „Руска империя“         Портал „Руска империя