Анастасия Николаевна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Анастасия Николаевна
руска княгиня и светица
Grand Duchess Anastasia Nikolaevna.jpg
Лични данни
Пълно име Анастасия Николаевна Романова
Родена
Починала
Подпис Anasig-1-.gif
Семейство
Династия Романови
Баща Николай II
Майка Александра Фьодоровна
Анастасия Николаевна в Общомедия

Анастасия Николаевна Романова (на руски – Анастасия Николаевна Романова) е велика княгиня, четвъртата и най-малка дъщеря на императора на Русия Николай II Романов и императрица Александра Фьодоровна, разстреляна заедно с останалите членове от семейството в подземието на къщата Ипатиев в Екатеринбург на 17 юли 1918 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Петерхоф на 18 юни (5 юни по стар стил) 1901 година. По време на Първата световна война шие бинтове за войниците. През 1917 година заедно със семейството си е поставена под арест. На 17 юли 1918 година е разстреляна в Екатеринбург. Заедно с родителите си, сестрите и брат си са обявени за новомъченици на Русия на юбилейния Архиерейски събор на Руската православна църква през август 2000 година. По-рано, през 1981 година, те били канонизирани от Руската православна църква зад граница.

По чудо спасена?[редактиране | редактиране на кода]

Съществува легенда, че княгиня Анастасия се е спасила от екзекуцията и напуснала страната. След 1920 година множество дами в Европа и САЩ претендират върху правото да се наричат Анастасия Романова. Но всичко това са лъжи. Истинската Анастасия е убита заедно със семейството си на 17 юли 1918 година, което доказват и откритите неотдавна останки, които след ДНК анализ са идентифицирани от американци и руснаци, като Алексей Николаевич и 1 от сестрите му. Макар че американците продължават да твърдят, че Анастасия е тази, която е намерена в гроба заедно с Алексей, руснаците смятат, че намерената е Мария, която е по-голяма от Анастасия с 2 години.

Българската версия на спасението?[редактиране | редактиране на кода]

Има и българска версия на спасението на княгиня Анастасия и княз Алексей, под имената Елеонора Крюгер и Георги Жудин. Ето историята, разказана от Йорданка Трополова пред вестник „Български дипломатически преглед“:

„Статията е поместена през 1995 г. в бр. 28 на старозагорския вестник „Днес“ и разказва следното: През юли 1953 г. – тогава 16-годишен ученик – Петър Христов Петров от град Каварна, попада в болницата в Балчик и лежи в една стая с белогвардееца Петър Замяткин. Опасявайки се, че няма да оживее, руснакът му поверява странна история. Като подпоручик от ескадрона за охрана на царското семейство се ползвал с доверието на Николай II. Един ден бил повикан от царя и в присъствието на военния министър и духовно лице му била поверена отговорна тайна мисия – да изведе две от царските деца – Алексей и Анастасия, и да ги скрие в родното си село близо до Одеса, докато дойде специален пратеник да ги вземе, ако нещата „се оправят“. Дали му пари, злато и скъпоценности и той отвел децата, преоблечени като монахини. Но последвал разстрелът на царското семейство, пратеникът така и не дошъл и тъй като било опасно да останат в Русия, решили да избягат с кораб, отплаващ от Одеса за Александрия. В последния момент на пристанището пристигнала червена кавалерия и започнала стрелба по пътниците на палубата (той предполагал, че целта била Анастасия). Куршумът прострелял кучето, което тя държала на гърдите си, а нея само ранил. След много митарстване – от Турция в Сърбия и оттам в България – пристигнали в София. Тук момчето се разболяло и го настанили в болница, където Замяткин се сближил със заможен пациент от Казанлък. Той предложил да настани бездомниците в къща на свои познати в село, близо до Казанлък (Замяткин обаче не споменал името на селото).“

През 2012 г. писателят Христо Караястоянов описва хипотетичното спасяване на Анастасия в България и живота ѝ в българско село. Романът му „Името“ печели и награда на Хеликон за 2012 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]