Мария Николаевна (1899 – 1918)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мария Николаевна

Мария Николаевна е третото от децата на император Николай ІІ и Александра Фьодоровна. Тя е родена на 14 юни 1899 година. Израства добра и послушна, но в ранното си детство, подобно на по-малката си сестра Анастасия е буйна и немирна. По това време тя не е достатъчно голяма за да влезе във висшето общество с двете си по-големи сестри Олга и Татяна, но не е и достатъчно малка за да си играе с Анастасия и Алексей. Повече от всичко на света великата княгиня Мария обича баща си и често ревнува, когато той излиза с чужди хора.

Когато румънският принц приема ръката на княгиня Олга (която не се омъжва за него), той всъщност се влюбва в Мария. Императрицата се противопоставя на женитбата им поради невръстната възраст на Мария.

През 1918 година Мария и нейното семейство са разстреляни от болшевиките в къщата на инженер Ипатиев в Екатеринбург, която се наричала Ипатиевата къща.

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Руска империя“         Портал „Руска империя