Разлика между версии на „Вестфалско кралство“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Робот Добавяне: en:Kingdom of Westphalia)
No edit summary
[[File:Map-RB-1812-Westphalia.svg|thumb|Кралство Вестфалия в състава [[Рейнски съюз|Рейнския съюз]], 1812.]]'''Кралство Вестфалия''' е историческа държава, съществувала между [[1807]] и [[1813]] г. на територията на днешна [[Германия]]. Кралство Вестфалия е една от държавите, възникнали по време на Наполеонови войни. Макар формално да е независима държава, Кралство Вестфалия фактически се намира под пълна политическа зависимост от [[Френска империя|Френската империя]] и се управлява от [[ЖиромЖeром Бонапарт]] - брат на [[Наполеон I|Наполеон Бонапарт]]. Погрешно за име на кралството е избрано името на региона [[Вестфалия]], макар че незначителни части от териториите на Вестфалското кралство са част от този регион.
 
==История==
Кралство Вестфалия е съдадено през [[1807]] г. след обединяването на територии, откъснати от [[Прусия]] според условията на [[Тилзитски договор|договора от Тилзит]]. Териториите на кралството обединяват тези на [[Магдебургско херцогство|Магдебургското херцогство]], [[Брауншвайг-люнебургски електорат|Електората Брауншвайг-Люнебург]] и принадлежящото му княжеството [[Волфенбютел]], както и [[Хесенски електорат|Електората Хесен]], чиято столица [[Касел]] започва да изпълнява функциите на столица на [[Кралство Вестфалия]]. За официлана резиденция на краля на Вестфалия е избран дворецът [[Вилхемсхое]], преименуван на Наполеоненсхое. През 1812 Вестфалското кралство става част и от [[Рейнски съюз|Рейнския съюз]].
 
Замислено като "Наполеонов тип държава", Вестфлското кралство се сдобива с писана конституция, прокламирана на [[7 декември]] [[1807]] г. от [[ЖиромЖером Бонапарт]], един ден след пристигането му в Касел. Кралство Вестфалия е първата монархия в Германия с модерна конституция. Според вестфалската конституция всички жители на кралството от мъжки пол са обявени за равноправни граждани, крепостничеството е отменено, а феодалните данъци и задължения са забранени. В кралството влизат в сила нормите на [[Наполеонов кодекс|Наполеоновия кодекс]], който оставя в историята еснафите и отваря пътя на свободната конкуренция в териториите на кралството. По френскиифренски образец вскички еврейски конгрегации са реорганизирани и е съдадена Консистория, която да ги контролира. Прочутият еврейски търговец и [[Филантроп|филантроп]] [[Израел Якобсон]] става първият председател на Консисторията. Въведена е нова метрична система. Малко преди унищожаването на кралството обаче свободата на словото е ограничена и е въведена цензура.
 
Фактически обаче Кралство Вестфалия се намира под тежка политическа и военна зависимост от Франция, която се изразява в задължението му да предоставя военна и финансова помощ за Наполеоновите кампанникампании. През 1810 г. Вестфалското кралство преотстъпва департаментите Норд (със столица [[Щаде]]) и Долна Елба (със столица [[Люнебург]]) на Франция. Голям брой вестфалски войски участват в Наполеоновата кампания срещу Русия от 1812 г., а вестфалската гвардия героично, но неуспешно атакува Раевския редут при [[Бородино]].
 
През септември 1813 г. руските казаци обсаждат Касел, разгромяват французите и превземат града, а до 1 октомври превземат цялото кралство. Три дни по-късно Жером Боапарт се завръща начело на голям корпус френски войници и успява да превземе Касел. Успехът на французите е кратък, тъй като няколко дни по-късно електорът на Хесен начело на казашки корпус успява да освободи града отново. След френската загуба в битката на народите от 13 октомври 1813 г. руснаците унищожават Вестфалското кралство и връщат статуквото от 1806 г., макар че графствата Кауниц-Райтбер и Щолберг-Вернихгероде не са възстановени.

Навигация