Договор от Маастрихт: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м Премахнати редакции на 87.118.145.34 (б.), към версия на Angel ivanov angelov
Ред 1: Ред 1:
{{ЕС-Лисабонски договор}}
Договорът от Маастрихт за Европейски съюз – структура, създаване и съдържание.
'''Договорът от Маастрихт''' или '''Маастрихтският договор''' (официално '''Договор за Европейски съюз''') е подписан на [[7 февруари]] [[1992]] г. в град [[Маастрихт]] между 12-те страни, членуващи в [[Европейската икономическа общност]] след отделни преговори за образуване на икономически и валутен и политически съюз. Той влиза в сила на [[1 ноември]] [[1993]] г. и води до създаването на [[Европейски съюз|Европейския съюз]] (ЕС). Променен е с влезлия в сила на 1 май 1999 [[Договор от Амстердам|Амстердамски договор]].


По своята същност Европейският съюз представлява обща рамка за развитието на интеграция между държавите, членуващи в него. То включва 2 основни направления:
Търси се път на обединение на провеждане на обща външна политика валутен съюз с единна парична система . Създаване на възможност за сътрудничество във вътрешното право. Приемане на актове за уеднаквяване на различните видове право. Тази идея се подхвана през 70те год. за излизане от чисто икон. проблеми. Поддръжник за създаването на съюз е председателя на комисията Жак Делор. Той заявява че ние вече се осъзнаваме като европейци. Така след единение на мнения по въпроса началото на 90те год. се свика междуправителствена конференция. Целта е приемането на важен акт който да обвърже всички държави членки. Изготвен беше проект договор за създаване на европейски съюз приет е официално в Маастрихт, Холандия 92г. беше подписан от страна на ръководителите на държавите членки и след ратификация от всичките 12 държави членки от първи ноември 93 г. влезе в сила.С този договор се постигат три цели .За това се говори и за трите стълба в храма на европейският съюз. Първо се постигна значително разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката. Изграждане на общ пазар. Обхванаха се нови сфери на сътрудничество. Породи се идеята за валутен съюз. До тогава се ползваше междубанково разплащателна единици екю. Сега се търси единна валута за гражданите. Вторият стълб от договора е провеждане на обща външна политика и гарантиране сигурността на държавите членки. Третият стълб е сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи. Има нюанси м/у трите стълба. Вторият е новият политически момент и политическо единство. По отношение на външната политика се постига съгласуване на мнението по външнополитически въпроси и излизане с общо мнение По отношение на сигурността се поддържа идеята от 50-те год. за система за единна сигурност и отбрана. В третият стълб е най-деликатна и няма задължителен характер както първите два стълба. Търси се сътрудничество по отношение на борбата с престъпността във вътрешният ред. С този договор се хармонизира законодателствата в сферата на търсенето на наказателна отговорност и сътрудничество м/у съдилищата. С договора се нанесоха корекции с реформа на институциите.разшириха се правомощията на парламента , увеличи се мандата на комисията на пет години. Даде се право на съда на Европейската икономическа общност (ЕИО) да налага глоби на държави членки за неизпълнение на първично или вторично законодателство. Този договор обединява материята на трите предходни договора и се създава втори и трети стълб. Римският договор за икономическите общности беше преобразуван в договор за създаване на европейската общност.
* общ (единен) пазар, ръководен от съществуващите и по-рано общности - [[Европейска общност за въглища и стомана]] (ЕОВС), [[Европейска общност за атомна енергия]] (ЕВРАТОМ) и [[Европейската икономическа общност]] (ЕИО)
Първата ревизия на учредителните договори е направена с приетия през 1986 г. Единен Европейски Акт (ЕЕА). С него се внасят редица промени в учредителните договори в 2 направления: усъвършенстване на институциите и включване на нови области в обхвата на компетентност на интеграционните общности. ЕЕА влиза в сила през 1987 г. В него е записано, че 1992 г. е годината, когато вътрешният пазар трябва да функционира пълноценно и без никакви проблеми. Падането на Берлинската стена променя положението в Европа и става ясно, че последствието от обединението на Германия може да бъде само задълбочаване на Европейсото единство. Началният тласък на движението е даден със свикването на две междуправителствени конференции (90-91г.) едната за Икономически и валутен съюз, а другата за политически съюз. Резултатът от тези конференции е Договорът за Европейски съюз, подписан на 7 февруари 1991 г. в Маастрихт- влиза в сила от ноември 1993г. Договорът има за цел постигане на икономическо и политическо интегриране на отношенията между държавите-членки. Терминът Европейски съюз за първи път като юридическо понятие се въвежда с ДЕС, въпреки че и преди това е използван многократно в теорията и практиката на европейската интеграция. В първичното общностно право той се въвежда за първи път в преамбюла на Договора за ЕИО.
* въвежда Общата външна политика и политика на сигурност (ОВПС) и Сътрудничеството в областта на правосъдието и вътрешния ред (СОПВР)<ref name="ec.europa.eu">[http://ec.europa.eu/bulgaria/abc/eu_glance/treaties_documents/treaties_bg.htm http://ec.europa.eu]</ref>
Първата норма на ДЕС гласи, че чрез този договор високодоговарящите се страни създават помежду си Европейски съюз (ЕС). Това бележи началото на съществена промяна в европейския интеграционен процес. Ратификационният процес на ДЕС н протича лесно. В Дания резултатите от първия референдум са негативни. Фенската ратификация е осъществена чрез референдум след тежки дебати, а германската ратификация е отложена заради завеждане на дело пред Конституционния съд. ДЕС влиза в сила на 1 ноември 1993 г.

ДЕС е разделен на 7 раздела, които обхващат:
Договорът регламентира дейността на органите на Европейския съюз ([[Европейски парламент]], [[Съвет на Европейския съюз]], [[Европейска комисия]], [[Съд на Европейските общности]], [[Сметна палата на Европейския съюз]] и други) и определя минималните компетенции на Съюза в областта на [[култура]]та, [[здравеопазване]]то, защитата на потребителя, трансевропейски мрежи, индустриалната политика и други. Решено е и да се създаде [[Европейски валутен съюз]] с обща [[парична единица]], по-късно наречена [[евро]]. С него ЕИО се преименува в [[Европейска общност]] (ЕО).<ref name="ec.europa.eu"/>
1. Общи положения

2. Промени в учредителните договори на Европейска общност (ЕО)
== Съдържание ==
3. Определения по Общата външна политика и политика на сигурността
Маастрихтският договор се състои от преамбюл и осем раздела, а съдържащите се в тях членове са обозначени с букви (до подписването на Амстердамския договор, с който Маастрихтският договор и [[Договор за Европейската общност|Договорът за Европейската общност]] се преномерират).
4. Общи заключителни разпоредби

Съгласно ДЕС Европейският съюз се състои от три стълба:
Първият раздел съдържа общи разпоредби, които определят структурата на ЕС (чл. 1), целите и задачите му и ценностите, на които се основава.
5. трите интеграционни общности - ЕИО, Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), Европейска общност за атомна енергия (ЕОАЕ)

6. обща политика по външната политика и сигурността и
Вторият, третият и четвъртият раздел съдържат измененията и допълненията в учредителните договори на ЕИО, ЕОВС и ЕВРАТОМ. Най-съществени са измененията при ЕИО, която е натоварена с по-широк кръг дейности и е преименувана на Европейска общност.
7. сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Те функционират върху единна нормативна база и имат обща конституционална шапка. ДЕС не отменя трите учредителни договора, които продължават да са действащо право. ЕС не се появява на мястото на интеграционните общности, а ги включва заедно с двете нови области. Макар всички въпроси, засягащи съюза, да са поставени в обща институционна рамка 2. и 3. са подчинени на особен режим и процес на вземане на решения, който се опира изключително върху единодушието. Ролята на ЕК и ЕП е скромна, а СЕО няма компетентност. И в трите стълба на сътрудничеството не започва с подписването на ДЕС, а години преди това.
Дял пети регламентира общата политика в областта на [[външна политика|външните отношения]] и сигурността, а дял шести – тези, които регулират сътрудничеството в областта на [[правосъдие]]то и вътрешните работи.
Основни нововъведения:

1. създаване на ИВС; очертани са трите етапа на изграждане на валутния съюз, формулирани са т.нар. маастрихски критерии - изисквания към държавите за участието им във валутния съюз.
Седмият дял съдържа разпоредби относно "засилено сътрудничество",позволяващо на определн кръг от държави членки да влязат в по-тясно сътрудничество в определени области, по отношение на които не всички държави имат готовност или желание да участват.
2. създаване на ови политики образование, култура, сътрудничество за развитие, кохезионна политика

3. прибягване към принципа на сусидиарност при регулиране изпълнението на общностните компетенции
Последният осми раздел съдържа " заключителните разпоредби" които целят да гарантират единство на институциите на Съюза и неговия неделим характер. В този раздел са включени разпоредби,третиращи материи, като ревизията на договорите, процедурата за присъединяване към ЕС, обхвата на правораздавателната компетентност на Съда на ЕО и др.
4. въведено и европейското гражданство

5. ролята на Еп нарасва чрез включването на процедурата за съвместно вземане на решения в определени области и чрез участието му в назначаването на ЕК.
== Външни препратки и източници==
6. разширяват се общностните компетенции с протокол
<references />
7. включване на икономически и валутен съюз
* [http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2008:115:0013:0045:BG:PDF] - Консолидиран текст на Договора за Европейския съюз (PDF)
8. обща европейска валутна единица.
* [http://slavamax.com/eutreaty/index.html] - Консолидиран текст на Договора за Европейския съюз (iPhone / iPod Touch)
9. В ДЕС умишлено няма текст, който пределя ЕС като юридическо лице. ЕС няма собствени институции, няма собствен бюджет, отделен от бюджета на интеграционните общности.

[[Категория:Договори]]
[[Категория:Законодателство на Европейския съюз]]

[[ar:معاهدة الاتحاد الأوروبي]]
[[ast:Tratáu de Maastricht]]
[[az:Maastrixt sazişi]]
[[be:Маастрыхцкая дамова]]
[[ca:Tractat de Maastricht]]
[[cs:Maastrichtská smlouva]]
[[cy:Cytundeb Maastricht]]
[[da:Maastricht-traktaten]]
[[de:Vertrag über die Europäische Union]]
[[el:Συνθήκη του Μάαστριχτ]]
[[en:Maastricht Treaty]]
[[eo:Traktato de Mastriĥto]]
[[es:Tratado de la Unión Europea]]
[[et:Maastrichti leping]]
[[eu:Maastrichteko Ituna]]
[[fa:پیمان اتحادیه اروپا]]
[[fi:Maastrichtin sopimus]]
[[fr:Traité sur l'Union européenne]]
[[fy:Ferdrach fan Maastricht]]
[[ga:Conradh Maastricht]]
[[gl:Tratado de Maastricht]]
[[he:אמנת מאסטריכט]]
[[hr:Ugovor iz Maastrichta]]
[[hu:Maastrichti szerződés]]
[[is:Maastrichtsáttmálinn]]
[[it:Trattato di Maastricht]]
[[ja:マーストリヒト条約]]
[[ka:მაასტრიხტის ხელშეკრულება]]
[[kn:ಮಾಸ್ಟ್ರಿಕ್ಟ್ ಒಪ್ಪಂದ]]
[[ko:마스트리흐트 조약]]
[[lb:Traité iwwert d'Europäesch Unioun]]
[[li:Verdraag vaan Mestreech]]
[[lt:Mastrichto sutartis]]
[[lv:Māstrihtas līgums]]
[[mk:Договорот од Мастрихт]]
[[ms:Perjanjian Maastricht]]
[[mt:Trattat ta' Maastricht]]
[[nl:Verdrag van Maastricht]]
[[no:Maastricht-traktaten]]
[[pl:Traktat z Maastricht]]
[[pt:Tratado de Maastricht]]
[[ro:Tratatul de la Maastricht]]
[[ru:Маастрихтский договор]]
[[sh:Mastrihtski ugovor]]
[[simple:Treaty of Maastricht]]
[[sk:Maastrichtská zmluva]]
[[sl:Maastrichtska pogodba]]
[[sr:Уговор о Европској унији]]
[[sv:Fördraget om Europeiska unionen]]
[[tr:Maastricht Anlaşması]]
[[uk:Маастрихтський договір]]
[[vec:Tratà de Maastricht]]
[[vi:Hiệp ước Maastricht]]
[[zh:马斯特里赫特条约]]
[[zh-yue:歐洲聯盟條約]]

Версия от 20:11, 4 юни 2011

Договорът от Маастрихт или Маастрихтският договор (официално Договор за Европейски съюз) е подписан на 7 февруари 1992 г. в град Маастрихт между 12-те страни, членуващи в Европейската икономическа общност след отделни преговори за образуване на икономически и валутен и политически съюз. Той влиза в сила на 1 ноември 1993 г. и води до създаването на Европейския съюз (ЕС). Променен е с влезлия в сила на 1 май 1999 Амстердамски договор.

По своята същност Европейският съюз представлява обща рамка за развитието на интеграция между държавите, членуващи в него. То включва 2 основни направления:

Договорът регламентира дейността на органите на Европейския съюз (Европейски парламент, Съвет на Европейския съюз, Европейска комисия, Съд на Европейските общности, Сметна палата на Европейския съюз и други) и определя минималните компетенции на Съюза в областта на културата, здравеопазването, защитата на потребителя, трансевропейски мрежи, индустриалната политика и други. Решено е и да се създаде Европейски валутен съюз с обща парична единица, по-късно наречена евро. С него ЕИО се преименува в Европейска общност (ЕО).[1]

Съдържание

Маастрихтският договор се състои от преамбюл и осем раздела, а съдържащите се в тях членове са обозначени с букви (до подписването на Амстердамския договор, с който Маастрихтският договор и Договорът за Европейската общност се преномерират).

Първият раздел съдържа общи разпоредби, които определят структурата на ЕС (чл. 1), целите и задачите му и ценностите, на които се основава.

Вторият, третият и четвъртият раздел съдържат измененията и допълненията в учредителните договори на ЕИО, ЕОВС и ЕВРАТОМ. Най-съществени са измененията при ЕИО, която е натоварена с по-широк кръг дейности и е преименувана на Европейска общност.

Дял пети регламентира общата политика в областта на външните отношения и сигурността, а дял шести – тези, които регулират сътрудничеството в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Седмият дял съдържа разпоредби относно "засилено сътрудничество",позволяващо на определн кръг от държави членки да влязат в по-тясно сътрудничество в определени области, по отношение на които не всички държави имат готовност или желание да участват.

Последният осми раздел съдържа " заключителните разпоредби" които целят да гарантират единство на институциите на Съюза и неговия неделим характер. В този раздел са включени разпоредби,третиращи материи, като ревизията на договорите, процедурата за присъединяване към ЕС, обхвата на правораздавателната компетентност на Съда на ЕО и др.

Външни препратки и източници

  • [1] - Консолидиран текст на Договора за Европейския съюз (PDF)
  • [2] - Консолидиран текст на Договора за Европейския съюз (iPhone / iPod Touch)