Разлика между версии на „Окултизъм“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м
'''''Окултизмът''''' (от [[латински език|латински]] ''occultus'' - „скрит, покрит“) е общо название на ученията, признаващи съществуването в човека и в космоса на скрити сили, недостъпни за обикновения човешки опит, но достъпни за "посветените", преминали през особена инициация / посвещение/ и специална психическа тренировка. При това целта на ритуала на посвещението е достигане висша степен на съзнанието, откриващо достъп до т. нар. "тайни знания". Именно тези т. нар. "тайни знания" лежат в основата на магьосничеството, от което произлязоха екстрасензориката, биоенергетиката / изучаване предаването на енергия между живи системи; форма на психотерапия. / , уфологията и др. В последните години окултните науки, както и учението за кармата, хипнозата, парапсихологията и други подобни, получиха твърде широко разпространение, особено в средите на научната интелигенция. Немалка роля за това изиграха произведе­нията на Е. Блаватска и сем. Рьорих за развитието на учението за агни-йога.
'''Окултизмът''' (от [[латински език|латински]] ''occultus'' - „скрит, покрит“) е общо наименование на група разнородни [[мистицизъм|мистични]] течения. Те постулират съществуването на нематериална реалност, която има собствени принципи, неподвластни на [[Физика|физичните закони]] и определящи ги. В много случаи окултизмът и [[Езотеризъм|езотеризмът]] се определят като синоними. В определени научни среди окултизмът се приема със [[скептицизъм]] и се определя като [[лъженаука]].
<br />
'''''Окултните знания са били скривани от света''''' по 2 причини:
<br />
'''Първо''': По думите на самите окултисти в учениците им бил убиван реалният живот, който дотогава живеели и те опознавали нещо друго, нямащо еквивалент в реалния свят. Според тяхното мнение учението им е откровение, скрепено "със слизането на Светия Дух".
От православна гледна точка това откровение е откровение на дявола. Затова техните знания са тъмнина, а знанията на православната вяра са светлина. В Еван­гелието от Йоана е казано: "В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците. И светлината в мрака свети, и мракът я не обзе" (Йоан. 1:4-5).
<br />
'''Втората''' важна причина, поради която окултните знания са били скривани от света, се състои в силата, която носят те. По думите на яростния противник на християнството, окултиста А. Кисел: "Тайните знания са сила. Това е силата на шаманите и жреците, силата, ръководила Хитлер, силата, която са изучавали в закритите сталински институти. Опознаването на същността на явленията, на тяхната взаимовръзка позволява на овладелия тези знания да бъде безпогрешен."
С други думи окултните знания дават сила или власт над хората и природата. Но силата и властта развиват безгранична гордост. Съгласно учението на светите отци на Православието, гордостта води до цяла поредица страшни грехове: тщеславие, гняв, блудство, завист, клеветничество, ненавист, вражда, противене, дързост, леност, високомерие, самохвалство, непослушание, сребролюбие и в края на краищата огорчение, печал, униние, отчаяние и самоубийство.
 
[[Категория:Окултизъм| ]]
Анонимен потребител

Навигация