Джон Слоут: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
RedBot (беседа | приноси)
м r2.7.2) (Робот Добавяне: ru:Слоат, Джон
к.
Ред 4: Ред 4:
| описание= американски офицер
| описание= американски офицер
| роден-дата=[[6 юли]] [[1781]]
| роден-дата=[[6 юли]] [[1781]]
| роден-място=[[Слоутсбърг]], [[Съединени американски щати|САЩ]]
| роден-място=[[Слоутсбърг]], [[САЩ]]
| починал-дата=[[28 ноември]] [[1867]]
| починал-дата=[[28 ноември]] [[1867]]
| починал-място=[[Ню Брайтън (Ню Йорк)|Ню Брайтън]], [[Съединени американски щати|САЩ]]
| починал-място=[[Ню Брайтън (Ню Йорк)|Ню Брайтън]], [[САЩ]]
}}
}}


'''Джон Дрейк Слоут''' е [[Съединени американски щати|Американски]] морски офицер, [[комодор]] и [[адмирал]].
'''Джон Дрейк Слоут''' е [[САЩ|американски]] морски офицер, [[комодор]] и [[адмирал]]. Завладява [[Калифорния]] в полза на [[Съединените американски щати]] по време на [[Мексиканско-американска война|Мексиканско-американската война]] през [[1846]] г.
Завладява [[Калифорния]] в полза на [[Съединени американски щати|САЩ]], по време на [[Мексиканско-американска война|Мексиканско-американската война]] през [[1846]] година.


Роден е в [[Слоутсбърг]], [[щат]] [[Ню Йорк (щат)|Ню Йорк]] в семейство на [[Холандия|холандски]] преселници, но остава пълен [[сирак]] още в ранна възраст, след като баща му е убит от [[Великобритания|британски]] войници два месеца преди да се роди, а майка му умира няколко години след това. Отгледан е от родителите на майка му.
Роден е в [[Слоутсбърг]], [[щат]] [[Ню Йорк (щат)|Ню Йорк]] в семейство на [[Холандия|холандски]] преселници, но остава пълен [[сирак]] още в ранна възраст, след като баща му е убит от [[Великобритания|британски]] войници 2 мес., преди да се роди, а майка му умира няколко години след това. Отгледан е от родителите на майка му.


През [[1800]] година е назначен за [[юнкер]] във [[флот]]а, където плава на [[фрегата]], под командването на комодор [[Стефан Декатюр]] в [[Американско-британската война]] от [[1812]] година. Повишен е в [[лейтенант]], за проявена храброст при превземането на кораба „Месидониън“ през 1812 година.
През [[1800]] г. е назначен за [[юнкер]] във [[флот]]а, където плава на [[фрегата]] под командването на комодор [[Стефан Декатюр]] в [[Американско-британската война]] от [[1812]] г. Повишен е в [[лейтенант]] за проявена храброст при превземането на кораба „Месидониън“ през 1812 г.


До [[1830]] година преминава последователно през корабите „Грампус“ [[1820]], „Франклин“ [[1815]], „Уошингтън“ [[1814]] и „Сейнт Луис“ [[1828]] година.
До [[1830]] г. преминава последователно през корабите „Грампус“ - [[1820]], „Франклин“ - [[1815]], „Уошингтън“ - [[1814]] и „Сейнт Луис“ - [[1828]] г.


В началото на [[1844]] година е назначен за командир на „Пасифик Ескадрон“ и през [[1845]] година потегля към [[Мексико]], следвайки инструкциите на [[Джордж Вашингтон]] да завземе крайбрежието на [[Калифорния]], при лошо развитие на силно напрегнатите отношения с [[Мексико]].
В началото на [[1844]] г. е назначен за командир на „Пасифик Ескадрон“ и през [[1845]] г. потегля към [[Мексико]], следвайки инструкциите на [[Джордж Вашингтон]] да завземе крайбрежието на [[Калифорния]] при лошо развитие на силно напрегнатите отношения с [[Мексико]].


Получавайки рапорт за военните действия по границата с Тексас, Слоут бързо потегля на север (британците също проявяват интерес към Калифорния), обсаждайки град [[Монтерей]]. В „Битката за Монтерей“, Слоут превзема града и развява американския [[флаг]] над [[митница]]та в Монтерей, издава и прокламация, обявявайки, че [[Калифорния]] вече е част от [[Съединени американски щати|Съединените Щати]]. Назначен е за военен [[губернатор]] на Калифорния.
Получавайки рапорт за военните действия по границата с [[Тексас]], Слоут бързо потегля на север (британците също проявяват интерес към Калифорния), обсаждайки град [[Монтерей]]. В Битката за Монтерей Слоут превзема града, развява американския флаг над [[митница]]та в Монтерей, като издава прокламация, обявявайки, че Калифорния вече е част от [[Съединените щати]]. Назначен е за военен [[губернатор]] на Калифорния.


След оттеглянето му през [[1866]] година е повишен в чин адмирал. Умира през [[1867]] година в [[Ню Брайтън]]. Погребан е в [[Бруклин]].
След оттеглянето му през [[1866]] г. е повишен в чин адмирал. Умира в [[Ню Брайтън]] през [[1867]] г. Погребан е в [[Бруклин]].


В негова чест са кръстени корабите от военноморският флот на САЩ - (''USS Sloat'' (DD-245) и (''USS Sloat'' (DD-316), училище и главна улица в [[Сан Франциско]], улици в Монтерей и монумент в негова чест.
На него са наименувани кораби от [[военноморските сили]] на САЩ - ''USS Sloat'' (DD-245) и ''USS Sloat'' (DD-316), училище и главна улица в [[Сан Франциско]], улици в Монтерей и монумент в негова чест.


{{СОРТКАТ:Слоут, Джон Дрейк}}
{{СОРТКАТ:Слоут, Джон}}
[[Категория:Американски военни]]
[[Категория:Американски адмирали]]
[[Категория:Адмирали]]
[[Категория:Личности (Калифорния)]]


[[de:John Drake Sloat]]
[[de:John Drake Sloat]]

Версия от 20:41, 17 септември 2012

Джон Слоут
John Drake Sloat
американски офицер

Роден
Починал
ПогребанНю Йорк, САЩ
Джон Слоут в Общомедия

Джон Дрейк Слоут е американски морски офицер, комодор и адмирал. Завладява Калифорния в полза на Съединените американски щати по време на Мексиканско-американската война през 1846 г.

Роден е в Слоутсбърг, щат Ню Йорк в семейство на холандски преселници, но остава пълен сирак още в ранна възраст, след като баща му е убит от британски войници 2 мес., преди да се роди, а майка му умира няколко години след това. Отгледан е от родителите на майка му.

През 1800 г. е назначен за юнкер във флота, където плава на фрегата под командването на комодор Стефан Декатюр в Американско-британската война от 1812 г. Повишен е в лейтенант за проявена храброст при превземането на кораба „Месидониън“ през 1812 г.

До 1830 г. преминава последователно през корабите „Грампус“ - 1820, „Франклин“ - 1815, „Уошингтън“ - 1814 и „Сейнт Луис“ - 1828 г.

В началото на 1844 г. е назначен за командир на „Пасифик Ескадрон“ и през 1845 г. потегля към Мексико, следвайки инструкциите на Джордж Вашингтон да завземе крайбрежието на Калифорния при лошо развитие на силно напрегнатите отношения с Мексико.

Получавайки рапорт за военните действия по границата с Тексас, Слоут бързо потегля на север (британците също проявяват интерес към Калифорния), обсаждайки град Монтерей. В Битката за Монтерей Слоут превзема града, развява американския флаг над митницата в Монтерей, като издава прокламация, обявявайки, че Калифорния вече е част от Съединените щати. Назначен е за военен губернатор на Калифорния.

След оттеглянето му през 1866 г. е повишен в чин адмирал. Умира в Ню Брайтън през 1867 г. Погребан е в Бруклин.

На него са наименувани кораби от военноморските сили на САЩ - USS Sloat (DD-245) и USS Sloat (DD-316), училище и главна улица в Сан Франциско, улици в Монтерей и монумент в негова чест.