Ксеркс I: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
No edit summary
No edit summary
==Гръко-Персийската война==
{{main|Гръко-персийски войни}}
Огромната армия на персийския цар възлизала на над 3 милиона души според Херодот. Според изследователите численост от 300 до 500 хил. души изглежда по-реална.
Първото сражение е в подножието на теснината [[Термопили]]. Там персийската армия се сблъсква с няколкостотин спартанци и аркади, предвождани от спартанския цар Леонид I. Спартанците удържат за известно време т. нар. Горещи порти. Предател от гърците издал на персите, че има една овчарска пътека по която могат да атакуват в гръб. Цар Леонид вижда че битката е изгубена и изпраща повечето от войниците си у дома. Той останал да се бие с 300 спартанци . Но тъй като са по-многобройни персите успяват да надделеят над малката гръцка армия и продъжават своята експанзия в Гърция. Тази експанзия достига своя край при заветната [[битка при Платея]]. Там персийската армия се изправя пред обединената армия на двата най-силни гръцки полиса - [[Атина]] и [[Спарта]], предвождана от [[Милтиад]]. Там армията на Ксеркс I бива разгромена от 30 000 Атинска и 10 000 Спартанска армия.
 
Първото сражение е в подножието на теснината [[Термопили]]. Там персийската армия се сблъсква с няколкостотин спартанци и аркадиаркадци, предвождани от спартанския цар Леонид I. Спартанците удържат за известно време т. нар. "Горещи порти". Предател от гърците издал на персите, че има една овчарска пътека по която могат да атакуват в гръб. Цар Леонид вижда че битката е изгубена и изпраща повечето от войниците си у дома. Той останал да се бие с 300 спартанци . Но тъй като са по-многобройни персите успяват да надделеят над малката гръцка армия и продъжават своята експанзия в Гърция. Тази експанзия достига своя край при заветната [[битка при Платея]]. Там персийската армия се изправя пред обединената армия на двата най-силни гръцки полиса - [[Атина]] и [[Спарта]], предвождана от [[Милтиад]]. Там армията на Ксеркс I бива разгромена от 30 000 Атинска и 10 000 Спартанска армия.
През последната част от управлението си Ксеркс е апатичен и бездеен владетел, подвластен на дворцовите интриги. През 465 г. пр. Хр. Ксеркс I и най-големият му син Дарий стават жервта на дворцов заговор, начело с началника на охраната Артабан и евнуха Аспамитър, които убиват царя в покоите му.
 
Благодарение на гръцката пропаганда се налага мнението за Ксеркс като жесток вманиачен тиранин и самовеличаещ се мегаломан, неспособен във военното дело. През последната част от управлението си Ксеркс е апатичен и бездеен владетел, подвластен на дворцовите интриги. През 465 г. пр. Хр. Ксеркс I и най-големият му син Дарий стават жервта на дворцов заговор, начело с началника на охраната Артабан и евнуха Аспамитър, които убиват царя в покоите му.
 
[[Категория:Монарси на Персия]]
Анонимен потребител

Навигация