Тире: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: '''Тирето''' е знак за по-силно синтактично отделяне на словосъчетания и изречения в сравнени...
(Няма разлика)

Версия от 10:28, 11 април 2013

Тирето е знак за по-силно синтактично отделяне на словосъчетания и изречения в сравнение със запетаята. Често вместо тире, грешно се нарича с умалителното "тиренце". Знакът за тире е " - ".

Правила

  • Тире може да се постави след обобщаваща дума или израз, които въвеждат еднородни части (при изброяване). Например: Ще се подготвя добре за изпита - ще прочета граматиката, помощните тетрадки и дори четивото за любопитни.
  • Тире може да се постави между две подчинително свързани изречения, при което второто пояснява значението на първото или изразява причинно-следствени отношения. Например: Прибрах се рано - утре ми предстоеше изпит.
  • Тире може да се постави между две изречения, при което второто се присъединява или противопоставя на първото. Например: Трябва да се подготвиш - дори и да те мързи.
  • С тирета може да се отделят обособени и вметнати части. Например: Той - никой не подозираше какво ще стане - изведнъж се ядоса., Ръцете му - големи и силни - нежно я прегърнаха.
  • Тире се поставя в елиптични (непълни) изречения на мястото на изпуснатата част. Например: Иван обича математиката, Боян - не.

Вижте също