Разлика между версии на „Вълна“

Направо към навигацията Направо към търсенето
1923 байта изтрити ,  преди 7 години
м (Робот: Преместване на 80 междуезикови препратки, вече съхранявани в [http://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:Main_Page Уикиданни], в d:q37172.)
Механичните вълни в дадена материална среда се изразяват в промяна на нивото на течността (водни вълни), налягането и плътността на [[флуид]] ([[звукови вълни|звукови]] и [[хидравлични вълни]]), или напрегнатостта на еластична среда ([[сеизмични вълни]]). Отделните частици на средата се движат по затворени траектории, но при трептенето си могат да предават енергия една на друга, чрез което вълната, макар и да не пренася материя, пренася енергия.
 
=== Водни вълни ===
При наличието на вятър, въздухът увлича горния слой на водната повърхност и образува завихряния. В открито море те са под повърхността, но приближавайки брега образуват гребени над нея.
 
==== Приливни вълни ====
Приливните вълни са промяна на формата на Световния океан, причинена от гравитационното взаимодействие на [[Слънце]]то и [[Луна]]та. Явленията се наречени [[прилив]] и [[отлив]], а образуващия се фронт на водата в стесняващи се заливи или по речните корита се нарича [[приливна вълна]].
 
=== Звукови вълни ===
[[Тъпанче]]то в човешкото ухо е тънка мембрана, която е чувствителна на миниатюрни промени на атмосферното налягане, причинени от механичните вълни, които се разпространяват във въздуха.
Човешкото ухо възприема механичните вълни като звук с честота на интервала 16 Hz до 20000 Hz. В зависимост от особеностите на човека се наблюдават различни отклонения от диапазона на чуване. С напредване на възрастта хората по-трудно чуват звуковете с високи честоти. Звуковите вълни, които се разпространяват във въздуха имат голямо значение за живота на хората.
 
== Електромагнитни вълни ==
Анонимен потребител

Навигация