Разлика между версии на „Apple II“

Направо към навигацията Направо към търсенето
кат:Компютри; др м
(+м/ууики)
(кат:Компютри; др м)
{{мъниче}}[[Картинка:Apple-IIcomp.jpg|thumb|240px|Apple II (1997) с интегрирана клавиатура, цветен дисплей, звук, пластмасова кутия и осем разширителни слота.]]
 
[[Apple II]] (понякога наричан просто ''Apple'') е първият масово използван микрокомпютър, разработен от [[Епъл]]. Неговият пряк предшественик Apple I - модел, пуснат в ограничена серия и предназначен за любители на електрониката, проправя път на много от характеристиките, благодарение на които Apple II постига уникален за времето си пазарен успех. Apple II е представен е за първи път на Комютърното изложение на Западното крайбрежие през 1977г1[[977]] г.
 
През 1980-те и в началото на 90-те Apple II е на практика стандартният компютър за американските училища, колежи и университети. Става популярен и всред бизнес потребителите с първата изчислителна програма VisiCalc.
 
С известни относително леки модификации се произвежда до 1993г[[1993]] г.
 
Уникално за Apple II е и въвеждането на цветен дисплей, графичен режим с висока разделителна способност, звук, както и вграденият език за програмиране [[BASIC|Бейсик]]. В сравнение с по-ранни разработки Apple II е много по-достъпен и удобен за използване. С това той бележи началото на масовото разпространение на персоналните компютри - това е първият модел, предназначен за масовия потребител, а не само за специалисти.
 
Българският "[[ППравецПравец (компютри)|Правец-82]]" е създаден изцяло по негово подобие.
 
[[Категория:Компютри]]
 
[[ca:Apple II]]

Навигация