Правец (компютри)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Правец
Седалище Правец, България
Продукти Правец 8x и др
Уебсайт Фен сайт на компютрите Правец 8/16

„Правец“ е историческа серия български персонални компютри, създадени от Иван Марангозов и разработени в ИТКР, БАН, произвеждани основно в ЗИМ, Правец и други заводи в България. Използвани са компютърни архитектури на Епъл (при Правец 8x, с изключение на Правец 8Д) (Apple I, Apple II) и IBM PC (при Правец 16). Всички 8-разрядни компютри „Правец“ са с процесор 6502 с работна честота 1,018 MHz или българското му копие СМ630.

История[редактиране | редактиране на кода]

Когато се обсъжда историята на персоналните компютри в България трябва да се има предвид, че персоналните компютри са част от цифровата революция (digital revolution) – третата голяма индустриална революция в света след парната машина и електричеството. По тази причина историята на персоналните компютри в България може да се обсъжда само в световен контекст.

Първи настолни компютри[редактиране | редактиране на кода]

Първият настолен компютър е Programma 101 на Ollivety, изобретен от Pier Giorgio Perotto в 1962 г.[1] Според други, първият настолен компютър е IBM 610 от 1957 г. В края на 60-те години настолни компютри се произвеждат от IBM (IBM 5100), Xerox (Alto), Altair (Altair 8000) и др. В източния блок, първият настолен компютър е МИР, проектиран от екипа на Виктор Глушков 1967.[2] Терминът "персонален компютър" се прилага за първи път през 1972 г. към компютъра PARC Alto на Xerox.

PARC Alto заслужава специално внимание, защото той е източника на много от идеите в съвременните персоналните компютри такива каквито ги знаем, особенно компютрите на Apple - Apple II и Macintosh. Разработката на PARC Alto е предложена от Buttler Lampson в "Xerox Inter-Office Memorandum" в края на 1972 г. и проектиран от екипа на Chuck Thacker. В PARC Alto за първи път се въвежда графичен потревителски интерфейс (graphical user interface - GUI). За да се разбере степента на влияние на PARC Alto трябва да се има предвид, че в екипа на Chuck Thacker е и Bob Metcalfe, който през 1973г. създава първата Ethernet мрежа за свързване на PARC компютри. PARC Alto e 16-рязреден компютър, базиран на bit-slice микропроцесори с микрокодиране.[3] Xerox създава PARC Alto за вътрешна употреба и никога не го комерсиализира. Днес всеки който използва смартфон, таблет или някакъв компютър се докосва во наследството на PARC Alto.

Apple на Стийв Возняк е първият персонален компютър, предназначен за масова употреба поради достъпната цена от $500. От гледна точка на теорията на компютърните архитектури това са опростени инженерни решения защото до 1983 г. персоналните компютри нямат кеш памет.

Производство на компютрите Правец[редактиране | редактиране на кода]

Началото на разработването на българските микрокомпютри започва през 1979 г. Първоначалните модели ИМКО (Индивидуален Микро Компютър) са разработени и произведени от ИТКР (Институт по Техническа Кибернетика и Роботика) към БАН през 1980 г. само в 3 броя.

Първото международно представяне на ИМКО е на Международния Симпозиум по Роботика в Лондон, като ИМКО е управлявал българския робот-ръка – РОБКО-01. Управлението на робот чрез микрокомпютър било впечатляващо дори за специалистите от САЩ и Япония, които до тогава ползвали миникомпютри за управление на роботи, докато представеното от България решение струвало десетки пъти по-малко и било значително по-лесно за използване.

След успеха на приложението на ИМКО-1 (Apple-I) в управление на обекти в роботиката през 1981 са произведени още около 50 броя от ИМКО-1. След доброто им посрещане от потребителите, които ги намират за лесни за работа, през 1982 г. е произведен вторият персонален компютър. Компютрите от серията Правец са наречени на родния град на Тодор Живков – гр. Правец, където е построен и заводът, в който са се произвеждали.

В ЦК на БКП, като завеждащ отдел „Промишлен“ Ст. Марков отговаряше да електрониката и изчислителната техника и в управленски смисъл Правец е негов проект. Наблюдаващ от Политбюро на ЦК на БКП беше О. Дойнов. Би трябвало да има документи за това (поне докладни записки) в архивите на БКП ако въобще нещо е оцеляло. ИЗОТ беше спезиализиран в проектирането и производството но големи и мини машини, терминали, принтери, дискове и др. устройства необходими за изграждане на изчислителни системи. В сравнение с технологията усвоена в ИЗОТ (в големите машини се проектираха платки с по 16 слоя и 600 чипа на платка), технологията на ИМКО беше като детска играчка. ИТКР нямаше собствена производствена база. Ив. Марангозов получи подкрепа от Научно-Изследователския и Проекто-Конструкторски Институт по Приборостроене (НИПКИП) където директор беше Бисер Димитров (човек от екипа на О. Дойнов). Така идеята за производство на персонални компютри получи подкрепата на Ст. Марков и О. Дойнов. На базата на ИМКО-2 (Apple II) през 1983 година започва масово производство на 8 битовите компютри от серия Правец-82 в Приборостроителния завод в Правец. [източник? (Поискан преди 7 дни)]

През 1981г. IBM пусна на пазара IBM PC като публикува пълните схеми и пълния BIOS на комрютъра.[4] IBM PC беше ембаргова стока. Започна масово копиране и фирми от Сингапур, Хонг-Конг, Тайланд, Тайван и Южна Корея наводниха пазара с копия на IBM PC/XT. Азиятските фирми спечелиха пазара за IBM и пазарния дял на Apple силно намаля. Създаването на аналози на компютри на големите фирми се налага като тенденция през 1980-те години. По това време в източния блок персонални компютри се опитваха да произвеждат СССР, България, ГДР и Унгария. През 1984 започва и производството на професионалните компютри от серията Правец-16.

Електронни елементи произвеждаха СССР, България, Чехословакия и ГДР. В средата на 80-те години (от 1984-та нататък) беше очевидно, че електрониката на източния блок като отрасъл изостава. Не всички компоненти на използваните от България микропроцесорни фамилии имаха източен аналог, появиха се цели фамилии елементи без аналог, появиха се първите програмируеми матрици (PAL) и гъстотата на логическите елементи се увеличи. За новите елементи се появи нова технология за печатни платки - печатни платки с повърхностен монтаж. Изискването за не повече от 4% западни елементи стана невъзможно за постигане. Все повече елементи се купуваха от запад, а те бяха под ембарго. Това направи производството нередовно и увеличи разходите за производство. Подобно беше положението с всичко, което изискваше електронни елементи – дискове, флопи устройства, принтери, монитори.

Затова в 1986 г. беше решено, персоналните компютри да се произвеждат само в Правец и валутните разходи за производство на компютри да се съсредоточат там. На всички останали производители на електроника в България бяха наложени строги валутни икономии (такъв чеше термина).

Компютрите Правец не бяха популярни в СССР  защото бяха не само изцяло със западни елементи но и със цели западни модули (дънни платки, видео контролери, дискови контролери и т.н.) купени от Сингапур, Хонк-Конг и Тайван. Руснаците бяха прави за себе си – защо да купуват Правец-16 като от Тайван можеха да си купят по-евтини и по-добри. За да регистрират Правец-16 в ЕС (Единная Система) и пробият в СССР през 1986 г. екипа на проф. К. Боянов беше преместен от ЦИИТТ в Института по Приборостроене и в началото на 1987 г. беше създаден Института по Микропроцесорна Техника (ИМПТ) с директор проф. К. Боянов към Комбината по Микропроцесорна Техника (КМТ) Правец. На ИЗОТ беше забранено да разработва персонални компютри.

Производството на компютри се стабилизира като България започва да изнася голяма част от продукцията си за страните от СИВ и по-специално СССР. Производственият капацитет в КМТ Правец беше предвиден да бъде до 100 000 компютъра годишно, но този капацитет никога не е достигнат. За да се достигне капацитета на завода КМТ Правец започна да купува готови модули от Сингапур, Тайван и Южна Корея в долари (конвертируема валута), да ги монтира в кутиите на компютрите и да продава след това в СССР за рубли (неконвертируема валута). Най-големият достигнат пик в производството е когато България произвежда 40% от компютрите, използвани в страните от социалистическият блок (60 000 компютъра годишно). По това време, в производството на електроника в страната са ангажирани над 300,000 работници. Общата произвеждана продукция е на стойност $13.3 млрд/годишно (8 милиарда рубли). През 70-те години бяха създадени множество заводи за производство на периферия, като ДЗУ – Стара Загора, ЗМД – Пазарджик, ЗЗУ – Пловдив. Завод Аналитик в Михайловград (Монтана) произвеждаше мониторите за Правец компютрите. Благодарение на този бум в производството през 80-те години на XX век България се нарежда на трето място в света по производство и използване на електронни устройства на глава от населението. Също така голяма част от електрониката, използвана от руската космическа програма, също е българска (напр. модулът за автоматично приземяване на руската космическа совалка), което също нарежда България на трето място в света на база развити космически програми (след СССР и САЩ).

Модели[редактиране | редактиране на кода]

Почти всички модели на Правец 8 (ИМКО-1, ИМКО-2, Правец 82, Правец 8М, Правец 8А, Правец 8Е, Правец 8С, Правец 8S, Правец 8VC) са изцяло копие на Apple I и Apple II. Единствено Правец 8Д е базиран на Орик Атмос. Компютрите от серията Правец 16 (Правец 16, Правец 16A, Правец 16H, Правец 16ES) са копие на IBM PC/XT.

8-битова архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Серия ПРАВЕЦ 8 :

 • ИМКО-1 (Индивидуален МикроКОмпютър [5]) е първият български персонален компютър (ПК). Произвежда се през 1980-82 г. Близък аналог на Apple II. ОЗУ (RAM) 48 kB (с възможност за разширение до 64 kB), ПЗУ (ROM) 12 kB. Централен процесор (ЦП) с тактова честота 1 MHz. Не ползва дискови запаметяващи устройства (ДЗУ) (защото по това време в България все още не се произвеждат), а лентово ЗУ. Цена по онова време – 4190 лева (около 2600 долара).
Правец 82 в училище в Русия
 • Правец 82 (ИМКО-2) – „82“ е годината на модела. Компютърът е с вграден интерпретатор на BASIC, ОЗУ/ПЗУ – 48/12 kB; Компютърът използва процесор 6502 с тактова честота 1,018 MHz. Българският процесор СМ630 се явява пълен аналог на MOS Technology 6502 и се използва в компютрите Правец 8А/C/S/VC. Правец 82 и ИМКО-2 са идентични на апаратно ниво, като Правец 82 е комерсиалният вариант на ИМКО-2. Разликата между двата модела е в това, че кутията на ИМКО-2 е оцветена в зелено и бежово или кафяво и бежово и хоризонталните капаци са метални, а не пластмасови както при Правец 82. Кутията на Правец 82 е жълта с релеф по нея. Друга разлика между ИМКО-2 и Правец-82 е, че при включването си ИМКО-2 изписва „ИМКО 2“, а Правец-82 изписва „ПРАВЕЦ“ на най-горният ред в средата. ИМКО-2 е произвеждан от ИТКР на БАН, а Правец 82 се е произвеждал от Прибостроителния завод в гр. Правец, по-късно разширен и превърнат в Комбинат по микропроцесорна техника – Правец. Разликата в терминологията между „комбинат“ и „завод“ е в това, че комбинатът комбинира завод за производство с институт за развойна дейност на произвежданите продукти. Произвеждал се е и във военен вариант – с метална кутия и включващ две допълнителни платки, позволяващи свързване към стандартните армейски радиостанции с цел предаване на сигнал по безжичен път от и към същия вид машина, със скорост до 300 bps. Едната платка се е грижела за предаването, а другата за приемането на данните.
 • Правец 8E – Внесен в България през 1985 г. в ограничено количество най-вероятно от Тайван. Този модел не се е произвеждал в България и е директен клонинг на Apple ][e. За разлика от българските компютри Правец не е хардуерно кирилизиран. Правец 8А по всяка вероятност е базиран на него. Най-вероятният производител на този компютър е Тайванската фирма Orange. В България са му поставяни лепенки отдолу на кутията на които пише само „Правец 8“.
 • Правец 8М – оригинална българска разработка. Също с вграден интерпретатор на BASIC. Има вградена на дъното CP/M платка, съдържаща 16 kB допълнителна памет и процесор тип Z80, позволяващи на системата да работи както с DOS, така и с операционни системи CP/M. Има и военен вариант с различна кутия, подобна на терминал (монитор, компютър и дискетни устройства за в една кутия с полски, вместо български, монитор).
 • Правец 8D – 8-битов домашен компютър, използващ домашен телевизор вместо специален компютърен монитор. Програмно несъвместим с компютрите от фамилията Правец 82 (заради различната архитектура). Аналог на Oric Atmos. Първоначално работи само с касетофон за записващо устройство (след 1990 г. се появяват и ЗУГМД (дискетни устройства) за него, представляващи ЗУГМД и контролер в един корпус. Преди 1990 г. има само любителски разработки на контролери, позволяващи дискетно устройство от Правец 82 да се ползва на Правец 8D). Има подобрени звукови възможности, чрез микросхема на Yamaha. Използва се широко за домашна употреба и за обучение. Изключително атрактивната цена на модела (около 10 пъти по-ниска от Правец 82) дава големи надежди за този модел и не малко ученици и студенти са започнали първите си стъпки на Правец 8D.
 • Правец 8А – за първи път използва българският схемен набор (процесор и чипсет) СМ 63x, паметта може да се увеличи до 1080 kB, чрез специализиран слот, разположен централно на дънната платка. Достъпът до паметта се осъществява на страници от по 64 kB.
 • Правец 8С – Подобрена, но и орязана версия на Правец 8А. Вторият „домашен компютър“, създаден да замести Правец 8D. Няма централен разширителен слот за памет. За сметка на това обаче има 128KB вградена на дъното RAM памет, вграден флопи дисков контролер, сериен и паралелен интерфейс. При някои от разновидностите на модела серийният и паралелен интерфейс липсват с идеята да се намали крайната цена, а потребителят е можел отделно да си закупи чиповете и да си ги запои на дънната платка ако желае. Поради интеграцията на голяма част от иначе добавяните като интерфейсни платки възможности има само 3 слота за разширение.
 • Правец 8S – Последната версия на 8-битовите компютри от серията Правец. Нещо като „луксозна версия“ на Правец 8C. Произведени са твърде малко количества от този модел. Разликата е в по-добрата интеграция на елементите на дънната платка. Позволява без разширителна карта, а чрез директна замяна на чиповете на дънната платка да работи с до 1080 kB памет.
 • Правец 8VC – Подобрена версия на Правец 8C. Основната известна разлика е в кутията, която наподобява кутията на ИЗОТ 1031C, т.е. мониторът и компютърът са в една кутия. Има до две дискетни устройства, а клавиатурата е отделно.

16-битова архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Монитор на Правец 16
 • Правец 16 – аналог на IBM PC, с процесори Intel 8088. Първоначално е разработен под името „ИМКО-4“.
 • Правец 16А/Н – „Подобрена“ версия на Правец 16, с процесор v20 на НЕК (NEC), работещ на 8 мегахерца и с 1 MB памет и 20 MB твърд диск. Особеното е, че с програмни средства тактовата честотата на процесора може да се повиши до 12 MHz, а 384 kB от паметта могат да се използват като виртуален диск. Процесорът V20 е точно (reversed engineered) копие на i8088. През 1984-1986 година Intel води тежък съдебен процес срещу NEC за процесорите V20 (i8088) и V30 (i8086), но не можа да ги осъди поради това че адвокатите на NEC предоставиха на председателя на съда доказавелства, че повечето членове на съдебния състав са акционери на Intel в деня на произнасяне на присъдата.
 • Правец 16Т – с интел 8088 10 MHz и 640 kB памет.
 • Правец 286 – с интел 80286 8/12 MHz и 1 MB памет.
 • Правец 386 – с интел 80386SX 25 MHz и 1 MB памет.
 • Правец 486 – произведен само в единични бройки – като прототип.

Към края ня 80-те години беше ясно, че независимо от впечатляващата статистика икономиката на страната не е гъвкава и няма да издържи в условията на отворен пазар, но това което стана след 1989 г. надхвърли и най-черните прогнози. Копирането като системна практика, унищожи творческата инициатива, ентусиазъм и талант на поне пет поколения технически кадри (три по времето на комунизма от 1960-1989, и две по времето на прехода) стимулира нихилизма в хората,  нанесе унищожителни щети на авторитета и икономиката на страната. В края на комунизма магазините бяха празни и опашките безкрайни. Икономиката беше куха, без съдържание. Заводите, някои от които съвсем нови, бяха куп старо желязо защото нямаха индустриални права за производство. Беше обществена тайна ниската производителност на труда и ниското качество на продукцията. Хората предпочитаха западни стоки – телевизори, хладилници, компютри, калкулатори, коли, дрехи, обувки, какво ли не. Да припомним само вица за българските компютри продадени в Япония – не били компютри, а компоти и не били продадени, а върнати защото били развалени – преди някой да изпадне в умиление по огромните заводи, стотиците хиляди работници, милионите валутни лева (да и това го имаше – лев и валутен лев, рубла и валутна рубла) печалба. Като прибавим към това фалшивите икономически идеи за малките предприятия, взетите външни заеми,  участието на партията-държава в контрабандата на оръжие, наркотици, културни ценности и високи технологии (проектите Нева и Монблан са само върха на айсберга), приватизацията без фондова борса, раздаването на предприятията на свои хора и т.н. се очертава картината на 3-тата национална катастрофа и ... България проключи с цифровата революция. От производител България се превърна в потребител и нуждите на страната бяха задоволени много бързо с компютри втора употреба. .

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. http://royal.pingdom.com/2012/08/28/the-first-pc-from-1965/
 2. Гринченко Т. А., Стогний А.А., „Виктор Михайлович Глушков и его школа“, Математичні машини і системи, 2006, No 4, http://www.immsp.kiev.ua/publications/articles/2006/2006_4/Grinchenko_04_2006.pdf
 3. Xerox Corp., "ALTO:A Personal Computer System Hardware Manual", 1976 http://www.mirrorservice.org/sites/www.bitsavers.org/pdf/xerox/alto/Alto_Hardware_Manual_Aug76.pdf
 4. IBM Corp., "Personal Computer XT: Technical Reference Manual" http://www.retroarchive.org/dos/docs/ibm5160techref.pdf
 5. ИМКО неофициално се дешифрира често и като Иван Марангозов Копира Оригинала. Иван Марангозов е разработчика на българското копие на Епъл.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]