Разлика между версии на „Психеделия“

Направо към навигацията Направо към търсенето
+категория
(+категория)
Психеделия'''Психеделията''' е субкултура на хора, употребяващи психеделични наркотици, включваща психеделично изкуство и [[психеделична музика]], произлизащи от преживяванията на артиста под въздействието на тези наркотици. Изкуството използва изкривени и сюрреалистични визуални и звукови ефекти, ярки цветове и анимации, за да пресъздаде преживяванията на съзнанието. Терминът „психеделик” произлиза от древногръцките думи psuchē (ψυχή - психика, "ум") и dēlōsē (δήλωση - "проявяване") и се превежда като „проявление на ума”.
 
Психеделичното преживяване се свързва с непознати досега за човешкия ум възприятия и с отключване на креативността на освободеното от оковите на привидната реалност съзнание. Психеделичните състояния включват промяна на възприятията, [[Халюцинация|халюцинации]], [[синестезия]], изменено състояние за съзнателност, състояние на [[транс]] или [[хипноза]] и други изменени състояния на ума. Тези процеси могат да предизвикат промени във възприятието на човека за самия себе си и да породят нови разбирания, вариращи от просветление и осъзнаване до объркване и психоза.
 
Психеделично състояние може да бъде достигнато чрез [[медитация]], стимулиране на усещанията, [[депривация]] и най-често, чрез употребата на психеделични вещества. Когато тези психоактивни вещества се използват за религиозни или духовни цели, се наричат [[Ентеоген|ентеогени]].
 
 
== Етимология ==
Терминът е въведен за първи път през 1957 г. от психиатъра [[Хъмфри Озмънд]] като определение на [[Халюциноген|халюциногенните]] наркотици в контекста на [[психеделична психотерапия]]. Търсейки име, с което да назове преживяването, провокирано от употребата на [[ЛСД]], Озмънд се обръща към [[Олдъс Хъксли]], негов познат и публичен защитник на употребата на тези вещества за терапевтични цели. Хъксли предлага термина „фанеротим”, произлизащ от гръцките думи "проява" (φανερός) and "ум" (θυμός). В писмото си до Озмънд, Хъксли пише:
 
Терминът е въведен за първи път през 1957 от психиатъра [[Хъмфри Озмънд]] като определение на [[Халюциноген|халюциногенните]] наркотици в контекста на [[психеделична психотерапия]]. Търсейки име, с което да назове преживяването, провокирано от употребата на [[ЛСД]], Озмънд се обръща към [[Олдъс Хъксли]], негов познат и публичен защитник на употребата на тези вещества за терапевтични цели. Хъксли предлага термина „фанеротим”, произлизащ от гръцките думи "проява" (φανερός) and "ум" (θυμός). В писмото си до Озмънд, Хъксли пише:
 
Този скучен свят за да превърнеш в невъобразим
За да проумееш Ада и като ангел да се възвисиш велик
Вземи щипка психеделик
 
 
 
Озмънд се спира на този термин, защото е „ясен, благозвучен и ненатоварен с други асоциации”.
 
 
== История ==
 
[[Тимъти Лиъри]], също като Олдъс Хъксли, е известен привърженик на употребата да психеделици. Въпреки това двамата се различават в мнението си за това, до каква степен трябва да бъдат употребявани сред обществото. Лиъри разпространява идеята за психеделиците като имащи способността да лекуват най-различни състояния, а Хъксли твърди, че трябва да бъдат използвани само от хора на изкуството и от интелектуалния елит.
 
Употребата на психеделиците става широко разпространена в модерната Западна култура, главно в [[Съединени американски щати|Съединените щати]] и [[Великобритания]] в средата на 60-те години на 20. век. Движението е основано от [[Майкъл Холингсхед]], който пристига от [[Лондон]] в щатите през 1965 като пратеник на Психеделичното движение, за да разпространява идеите му. [[Лятото на любовта]] през 1967 и разпространението на [[хипи]] културата довеждат до популяризирането на психеделията в [[Популярна култура|популярната култура]]. Нови пробуждания на движението се наблюдават и до днес.
 
 
== Съвременнаа употрба ==
 
След 60-те терминът „психеделия” придобива по-широка употреба и започва да се използва за описване на почти всичко, включващо [[Абстракция|абстрактност]] и множество ярки цветове, подобни на тези, видими по време на халюцинации. Вследствие на тези нови значения, за синоним е предложен терминът „ентеоген” и употребата му започва да нараства. Въпреки това думата „ентеоген” се свързва с употребата на веществата за религиозни и духовни цели, а „психеделик” се използва за описване на лечебната и психотерапевтичната им употреба. В науката се използва терминът [[Халюциноген|„халюциноген”]].
 
 
== В попкултурата ==
 
В края на 60-те и началото на 70-те много художници изобразяват психеделичното преживяване в картини, графики и илюстрации с ярки цветове и анимации, за да създадат усещане за изменение на съзнанието. Контракултурата на фолк музиката често използва психеделичен дизайн за плакатите си по времето на Лятото на любовта и по този начин популяризира стила. Плакатите на [[Питър Макс]] разпространяват изкуството сред студенти.
 
 
В днешни дни компютърните графики се използват за създаване на психеделични изображения.
 
 
== Психеделични фестивали ==
 
Психеделичните фестивали събират любителите на тази музика и изкуство заедно в едно общо психеделично преживяване. Тези фестивали подкрепят идеала за любов, мир, обединение и уважение. Подобни фестивали са „Boom” в [[Португалия]], [[Бърнинг Мен|„Бърнинг Мен”]] в [[Невада]] и “Symbiosis Gathering” в [[Калифорния]].
 
 
== Музика ==
 
Психеделия описва категория в рок музиката, наречена психеделичен рок. Психеделия се свързва още с визуалните изкуства, модата и културата в края на 60-те, с хипитата и квартала [[Haight-Ashbury]] в [[Сан Франциско]], Калифорния.
 
Една от първите употреби на термина в музиката е в “Hesitation Blue” на фолк групата [[Holy Modal Rounders]] през 1964. Първата рок група, която го използва, е [[13th Floor Elevators]] в албума си the Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators От 1966. Психеделия набира популярност през 1967 г. по време на "Лятото на любовта" и въпреки че се асоциира главно със Сан Франциско, скоро се разпространява из целите щати и по света.
 
Контракултурата на 60-те има силно влияние върху популярната култура от 70-те. По-късно се свързва с [[Електронна музика|електронната]] денс музика или [[Рейв музика|рейв музиката]], позната като [[психеделичен транс]].
 
 
== Източници ==
{{Превод от|en|Psychedelia|578483205}}
 
[[Категория:Субкултури]]
https://en.wikipedia.org/wiki/Psychedelia

Навигация