Медитация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Статуя в Бангалор изобразяваща Бог Шива, който медитира

Медитацията (лат. meditatio) е практика, в която дадено лице тренира ума и / или предизвиква режим на съзнанието, за да постигне физическо, емоционално, умствено и духовно развитие. [1] Медитацията е съществен компонент на източните религии, философии и духовни учения. Тя се практикува на изток повече от 5000 години, а в последно време с навлизането на източните духовни практики тя става популярна в Европа и на Запад. Различните медитативни практики и дисциплини обхващат широк спектър на упражняване и изпитване на умствена релаксация, покой на ума и концентрация.

Понятието медитация се отнася за широк спектър от практики (и може да се съпровожда от допълнителни физически упражнения като хатха йога и чигун, които могат да имат и ролята на спорт), които варират от техники, предназначени за насърчаване на релаксация, контакт с духовни учители и водачи, изграждане и овладяване на вътрешната енергия (Чи, Ки, прана и др.), като резултат може да има получаване на психични видения, тя може да доближи практикуващия по-близо до Бог, може да му даде възможност да вижда и осъзнава минали животи, да осъществява далечни, в други светове и измерения пътувания и т.н., също съдържа технически упражнения, насочени към развитието на състрадание [2], любов, търпение, щедрост, прошка и към по-широкообхватни цели като устойчива еднопосочна концентрация без усилие, [3]едно посочен анализ, [4] и неразрушимо чувство за благосъстояние по време на извършване на всякакви и всички дейности в живота.

Значението на латинската дума meditatio първоначално е включвало всякакъв тип, както умствено, така и физическо упражнение, много по-късно думата придобива значението на съзерцаване, съзерцание и като такава е позната в западната философска традиция.

Будистката медитация[редактиране | редактиране на кода]

Част от серията статии за
Будизъм
BuddhaTwang.jpg
Портал Будизъм
История на Будизма
Основни фигури
Буда Шакямуни
Нагарджуна · Падмасамбхава
Архат · Пратекабуда
Бодхисатва
Будизъм по страна и регион
Северен и южен будизъм
Тибетски будизъм
Школи
Тхеравада · Махаяна
Мадхямака · Йогачара
Дзен · Тендай · Шингон
Ваджраяна
Нингма · Кагю · Сакя
Кадам · Джонанг · Гелуг
Текстове и основни понятия
Дхарма · Трипитака
Тибетски Будистки Канон
Четирите благородни
истини
· Убежище
Медитация · Трикая
Сангха · Ступа
Четириръка форма на Любящите Очи (Авалокитешвара, тиб. Ченрезиг), изразяваща Великото Съчувствие.

В будизма медитацията е практическо средство за разпознаване на своя потенциал за постигане на Просветление. Медитацията означава "да пребиваваш без усилие в това, което е". На всяко ниво будизмът използва за това различни средства, които могат да бъдат обединени в два аспекта- успокояване на ума (санскр. шамата, тиб. шине) и дълбоко прозрение (санскр. випасана, тиб. лхаг тонг). Във Ваджраяна (тиб. Дордже Тегпа) практикуващият се отъждествява с Буда-аспекти (тиб. идам), представляващи форми от енергия и светлина, които изразяват просветлените качества на Буда-природата на ума. В различните школи съществуват и форми на медитация, които не са непременно седящи - в тях са включени различни действия като ходене, различни упражнения, говорене, пеене и изпълнение на музика, хранене и т.н. За напредналите практикуващи от школи като Дзен, Махамудра и Ваджраяна работата и въобще действията на ежедневието се превръщат в медитация. Броениците или другите ритуални предмети, които често се използват по време на медитация помагат на практикуващия за някои аспекти на обучението, а също и да поддържа ума си буден и осъзнат.

Йога на медитацията[редактиране | редактиране на кода]

Стьтуя на Шри Джанешвар -The Hindu Encyclopedia

В шеста глава на Bhāvārthadipikā коментар на Бхагавад-гита от Шри Джанешвар (Dnyaneshwar)[2] медитацията в йога е описана като състояние, предизвикано от издигането на свещената енергия Кундалини (различна от Прана и Чи), която създава връзка на индивидуалната душа Атма с универсалния Дух - Параматма. Външните и вътрешни признаци на това състояние са ясно разграничими: тялото е излекувано от всякакви болести; умът е умиротворен и се намира в покой; поток от амброзия се излива във вътрешността на тялото на медитиращия, придружен от усещане на всепроникваща радост и блаженство.[5] За постигане на това състояние не е необходимо трениране или волеви контрол над ума, тъй като то се постига спонтанно, предадено от древните гуру Натх - какъвто е Шри Джанешвар, ученик на Шри Нивритинатх. Частично издигане на Кундалини се постига и в Сахаджа йога, предадено от гуру Шри Матаджи Нирмала Деви.[6]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Lutz et. al; Slagter, HA; Dunne, JD; Davidson, RJ (2008). Attention regulation and monitoring in meditation. Trends in cognitive sciences 12 (4): 163–9. Медитацията най-често води до състояние на релаксация и концентрация. В някои случаи тя изисква обръщане на вниманието навътре, върху обект или мисъл и оттеглянето му от външната среда. Сред ползите от медитацията е постигането на:
  • по-добра концентрация и изобщо по-високо ниво на осъзнатост;
  • оттук по-добро функциониране;
  • по-добри физическо и умствено здраве.
  [Идентификатор_на_дигитален_обект|doi]:10.1016/j.tics.2008.01.005. PMC 2693206. PMID 18329323.
 2. [1]
 3. Gen. Lamrimpa (author); "Calming the Mind." Snow Lion Publications. 1995. Book on Buddhist methods for developing single pointed concentration.
 4. Gen.Lamrimpa (author); "Calming the Mind." Snow Lion Publications. 1995. Includes basic instructions for analysis of reality.
 5. Shri Jnāneshvar, Jnāneshvari, State University of New York Press, 1987 p.114-152
 6. Shri Mataji Nirmala Devi, Journey Within. The Final Steps to Self-Realization, 2012
 • Статията е частичен превод на статията от английската уикипедия Meditation от 12.01.2008.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]