Аюрведа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Част от серията статии за
Индуизъм

Aum

История · Божества
Секти · Митология

Дхарма · Карма · Прераждане
Артха · Кама · Самсара · Мая
Йога · Бхакти · Мокша
Пуджа · Мандир · Вегетарианство

Веди · Упанишади · Рамаяна
Махабхарата · Бхагавад гита
Пурана · други

Свързани теми

Индуизъм по страна
Гурута и светци · Реформи
Аюрведа · Календар · Критика
Празници · Речник · Джьотиша

Свастика

Аюрведа е древна система за грижа за здравето. Самата дума се превежда като „знание за живота“ (от аюр на санскрит – „живот“ или „житейски принцип“ – и веда, което се отнася до система на знание). Принципите на Аюрведа са насочени към опазване на живота – здравословни навици и терапия не само на тялото, но и на психиката, взаимоотношенията и духа.

П.П.Някои от древните аюрведични практики са завинаги загубени. В наши дни, в развитите държави „Аюрведа“ се разпространява като форма на алтернативна медицина. Тази практика е започната от Махариши Махеш Йоги, а най-много за нейното разпространение е направил Дийпак Чопра. По подвеждащ начин Чопра представя Аюрведата на Махариши като продължение на древноиндийската Аюрведа и е впрегнал сложна търговска организация в разпространяването на идеите и продажбата на книгите[1]. Тезите на Чопра не издържат научна проверка[2] и, макар и аюрведата на Махариши да се основава на билкови храни и диети, в САЩ са докладвани няколко отделни случая на отравяне с олово, съдържащо се в аюрведични приготовления.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Andrew A. Skolnick. The Maharhish Caper: Or How to Hoodwink Top Medical Journals. // ScienceWriters, 1991. Посетен на 06.10.2009.
  2. ((en)) Stephen Barrett, M.D.. A Few Thoughts on Ayurvedic Mumbo-Jumbo. // QuackWatch, 15.12.2004. Посетен на 06.10.2009.