Дийпак Чопра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дийпак Чопра
индийски мистик
Дийпак Чопра 
Роден: 1947
Ню Делхи, Индия

Дийпак Чопра (роден през 1947 г. в Ню Делхи, Индия) е индийски лекар, мислител и писател, съчинил значително количество книги на тема мистика и алтернативна медицина. Завършва медицина в Индийския държавен институт по медицински науки (All India Institute of Medical Sciences). По-късно специализира ендокринология. Преподавал е в медицинските факултети на Университета „Тъфтс” и Бостънския универститет, след което става главен лекар на Мемориалната болница в Ню Ингланд.

Според Чопра, алергиите се причинявали от лошо храносмилане. Самият процес на стареене пък можело да бъде преобърнат, ако „научим тялото си да метаболизира време”. По този начин, Чопра, подобно на други псевдоучени, ясновидци, хомеопати, екстрасенски, продава на хората фалшива, неподкрепена с никакви научни факти, надежда[1].

Чопра е направил повече от всеки друг за популяризирането на аюрведата на Махариши в САЩ, която смесва с ню ейдж идеи и с погрешните му представи за връката между съзнание и квантова механика. За последните си идеи той е осмян от научната общност с анти-нобелова награда. Той смята, че разумът лекува, като хармонизира и уравновесява квантово-механичното тяло. Също така, смята, че „ако имаме хубави мисли, ще имаме щастливи молекули“[1]. Всякакви връзки между твърденията на Чопра и съратниците му по отношение на квантовата механика се отхвърлят като ненаучни[1][2]

Директор е на Институт за алтернативна медицина, занимаващ се с проблемите на псевдонаучната дисциплина „Медицина на връзката интелект-тяло” (mind-body medicine) и човешкия потенциал към центъра „Шарп” в Сан Диего. През 1992 година Чопра става член на Управителния съвет на Националния здравен институт по алтернативна медицина. Той е член на редколегията списанието „Дълголетие”. Книгите му „Как да творим здраве”, „Завръщането на ришите”, „Квантово лечение”, „Идеалното здраве” и „Безусловната жизненост” са преведени на повече от двадесет и пет езика. Всички тези усилия за създаване на сложна, наподобяваща научни организации мрежа цели рекламиране и увеличаване на продажбите на книгите му[1][3]. Чопра дава лекции, говорещи за вредата от материализма, без да уточнява, ще хонорарът му от всяка лекция е $25 000, а той самият живее в разкош в Калифорния[1]. Големи части от книгата му „Тяло без възраст, разум без време“ са изплагиатствани от книгата Поведенческа ендокринология, като авторът на съответната глава спечелва процеса срещу Чопра, който е принуден да си признае за плагиатството[4].

Източници[редактиране | edit source]

  1. а б в г д Robert T. Caroll. Deepak Chopra. // skepdic.com, 10/04/09. Посетен на 05.10.2009.
  2. Pagels, Heinz. The Cosmic Code: Quantum Physics as the Language of Nature (Mass Market Paperback). Bantam, 1984. ISBN 978-0553246254. Посетен на 5.10.2009.
  3. Andrew A. Skolnick. The Maharhish Caper: Or How to Hoodwink Top Medical Journals. // ScienceWriters, 1991. Посетен на 05.10.2009.
  4. Shameless mind. // 1997. Посетен на 05.10.2009.

Външни препратки[редактиране | edit source]