Дийпак Чопра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дийпак Чопра
индийски мистик

Роден

Уебсайт http://www.deepakchopra.com/
Страница в IMDb
Дийпак Чопра в Общомедия

Дийпак Чопра (роден през 1947 г. в Ню Делхи, Индия) е индийски лекар, мислител и писател, съчинил значително количество книги на тема мистика и алтернативна медицина.

Завършва медицина в Индийския държавен институт по медицински науки (All India Institute of Medical Sciences). По-късно специализира ендокринология. Преподавал е в медицинските факултети на Университета „Тъфтс” и Бостънския универститет, след което става главен лекар на Мемориалната болница в Ню Ингланд.

Според Чопра алергиите се причинявали от лошо храносмилане. Самият процес на стареене пък можело да бъде преобърнат, ако „научим тялото си да метаболизира време”.

Чопра е направил повече от всеки друг за популяризирането на аюрведата на Махариши в САЩ, която смесва с ню ейдж идеи с представите си за връзката между съзнание и квантова механика. За последните си идеи той е осмян от научната общност с анти-нобелова награда. Той смята, че разумът лекува, като хармонизира и уравновесява квантово-механичното тяло. Също така, смята, че „ако имаме хубави мисли, ще имаме щастливи молекули“[1]. Всякакви връзки между твърденията на Чопра и съратниците му по отношение на квантовата механика се отхвърлят като ненаучни[1][2]

Директор е на Института за алтернативна медицина, занимаващ се с проблемите на дисциплината „Медицина на връзката интелект-тяло” (mind-body medicine) и човешкия потенциал към центъра „Шарп” в Сан Диего. През 1992 година Чопра става член на Управителния съвет на Националния здравен институт по алтернативна медицина. Той е член на редколегията списанието „Дълголетие”. Книгите му „Как да творим здраве”, „Завръщането на ришите”, „Квантово лечение”, „Идеалното здраве” и „Безусловната жизненост” са преведени на повече от двадесет и пет езика. Големи части от книгата му „Тяло без възраст, разум без време“ са изплагиатствани от книгата Поведенческа ендокринология, като авторът на съответната глава спечелва процеса срещу Чопра, който е принуден да си признае за плагиатството[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б ((en)) Robert T. Caroll. Deepak Chopra. // skepdic.com, 10/04/09. Посетен на 05.10.2009.
  2. Pagels, Heinz. The Cosmic Code: Quantum Physics as the Language of Nature (Mass Market Paperback). Bantam, 1984. ISBN 978-0553246254. Посетен на 5.10.2009.
  3. ((en))  Shameless mind. // 1997. Посетен на 05.10.2009.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]