Айенгар йога

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Айенгар йога (на англ. Iyengar yoga) е създадена от Б.К.С. Айенгар, като форма на класическата хата йога. Известна е още с използването на помощни средства като блокчета, колани, чували, възглавници, въжета и др. Те подпомагат за по-лесното и коректно изпълнение на асаните и свеждат до минимум риска от травми. Тези помощни средства правят Айенгар йогата достъпна за всички възрастови групи. За този стил е характерно прецизното подравняване на тялото при изпълнението на асаните, тя има изключителен терапевтичен ефект.

Повече за Б.К.С. Айенгар[редактиране | редактиране на кода]

Разпознат като един от най-големите йога учители по света, Айенгар, починал на 95 години на 20 август 2014 г. [[1]], е практикувал йога повече от 75 години. Когато той започва да изучава йога от своя зет Шри Кришнамачаря, на възраст от 15 години, той бил изключително болнав младеж. За себе си казва, че по природа не е с атлетично телосложение и като млад изобщо не е бил гъвкав. Айенгар става известен на Запад чрез книгата си “Светлина върху йога”, издадена за пръв път през 1966 г. и впоследствие името му става нарицателно за стила му на йога. Всъщност йогата, която той практикува, е класическата йога, описана от Патанджали в неговите 196 сутри преди 2000 години, и се опира се на

8те стълба на йога[редактиране | редактиране на кода]

Яма - универсални, морални принципи
Нияма – лични принципи за вътрешна чистота
Асана – позите в йога
Пранаяма – съзнателен контрол на дишането,
Пратяхара – оттегляне от господството на нашите сетива
Дхарана – концентрация
Дхяна – медитация
Самадхи – дълбока медитация.

Иновациите на Айенгар[редактиране | редактиране на кода]

Айенгар въвежда много иновации в разбирането, практикуването и преподаването на йога. Той разкрива много тайни в това изключително и недостъпно някога изкуство. Неговата гениалност се основава на способността му през многото години на практика да използва своето тяло, за да изучава различни пози и дихателни практики. До ден днешен той изучава всяка асана по няколко часа, вниквайки как влияе на човека, и прилага знанията си в общ и терапевтичен контекст. Той е световно известен със своя лечителен подход към йога. Гуруджи Айенгар е работил съвместно със западни доктори с огромен успех за преодоляване на проблеми в областта на сърдечните и имунните заболявания, гръбначни и ортопедични проблеми. Този иновативен подход в преподаването и йога терапията идва от използването на камъни, домакински блокчета, маси и други обикновени предмети, с които той си помага в ранните си години. Постепенно той адаптира и преобразува класическите асани, така че хората с различни заболявания и тези, които не са гъвкави, да имат подкрепа в позите, без болка или риск от бъдещи увреждания. Много спортисти откриват йога и я използват в развитието на своята концентрация, увеличавайки своята мобилност и за възстановяване от травми.

Класът за начинаещи[редактиране | редактиране на кода]

Начинаещите започват с изучаване на изправени пози, които помагат развитието на сила, стабилност, издръжливост, концентрация и подравняване. Всички асани се представят постепенно, използват се помощните средства и внимателно се наблюдава изпълнението от учител. Преподаването е ориентирано към плавно и устойчиво развитие, вместо към бързите и краткотрайни резултати.

Специалните акценти на Айенгар йогата[редактиране | редактиране на кода]

Подравняването (правилното позициониране на тялото), издръжливостта, последователността, както и свързването на една асана с друга са уникални в практиката на Айенгар йогата. Благодарение на всичко това се работи на много дълбоко ниво – физическо, емоционално и духовно.

Медитация в движение[редактиране | редактиране на кода]

Гуруджи Айенгар казва, че в своята практика, човек може да изпита Дхяна или активна медитация чрез своето движение. Повечето хора възприемат медитацията като нещо пасивно. Успокояването на ума в позиция на асана, така че всички ментални функции да са притихнали, се нарича пасивна медитация. Динамичната медитация се появява, когато човек се вглъби напълно в изпълнението на асани, а умът е концентриран във всяко движение и позиция на тялото. За тази медитация в движение Айенгар казва “Аз въвеждам концентрация в тялото, докато ви уча на асани и пранаяма. Карам ви да наблюдавате тялото и ума във всяка асана. Докато правите йога вие наблюдавате една точка от тялото си, и в същото време цялото тяло. Това помага да развиете изкуството на концентрацията и тя да прераства естествено в медитация.

Айенгар йога учителите[редактиране | редактиране на кода]

Всички учители по Айенгар йога, навсякъде по света, са обучени и сертифицирани по международните изисквания, дадени от г-н Айенгар. Обучението за първо ниво учител отнема около 6 години и включва детайлно и задълбочено изучаване на анатомия. Списъкът с всички сертифицирани учители се намира на сайта на Айенгар - [1]

Айенгар йога в България и региона[редактиране | редактиране на кода]

България е една от малкото останали страни без лицензиран Айенгар йога учител. В съседна Гърция Айенгар йога преподавателите на различни нива са над дузина. Има един преподавател и в Румъния. Сърбия е друга балканска страна без развита школа и гуру.

Преведена Айенгар Литература[редактиране | редактиране на кода]

Книгата "Светлина върху йога" е преведена на български и се издава от издателство Изток Запад ISBN 954894541X
Книгата "Светлина върху пранаяма" е преведена на български и се издава от същото издателство ISВN 9789543214563
Книгата "Йога за всеки – Практическа енциклопедия" на Джуди Смит e преведена на български и се издава от издателство Софтпрес ISВN 9789546856173 книгата е с фокус върху Айенгар йога стила.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.bksiyengar.com