Яма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Яма е първият стълб в йога, който изгражда универсалните морални принципи.

Първоначалното значение на Яма е „юзда“ или „повод.“ Патанджали я използва за описване на сдържаност, която ни позволява да фокусираме усилията си и да ги насочим тъй както ездачът с повода насочва коня си. В този смисъл, самоконтролът може да бъде необходимата самодисциплина в живота ни, която ни позволява да тръгнем към осъществяването на Дхарма, или смисълът на нашия живот.

Петте части[редактиране | редактиране на кода]

Петте съставни части на яма – доброта, истинност, изобилие, въздържание, и разчитане на собствените сили са насочени към нашето обществено поведение и ни позволяват да съжителстваме в хармония с другите.

Десетте части[редактиране | редактиране на кода]

Други концепции[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Yamas“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.