Хипноза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Photographic Studies in Hypnosis, Abnormal Psychology (1938)

Хипноза е трансово състояние, и противоречива практика в психотерапията [1].

което се съпътства с повишена концентрация на вниманието, което се пренасочва от външната действителност към феномените на вътрешния свят.

Хипноза е специфичен процес, при който едно лице (хипнотизиран) е въведено от друго лице (хипнотизатор) в променено състояние на съзнанието, познато още като транс.

Терминът "хипноза" се използва за първи път от шотландския хирург Джеймс Брайд в книгата му Neurypnology (1843). В най-ранното определение на хипнозата, д-р Брайд я описва като състояние на умствена концентрация, която често води до форма на релаксация. Терминът хипноза идва от гръцката дума hypnos, която значи сън. По време на хипноза, човек може да изглежда сякаш спи, но хипнозата наподобява съня само външно. По късно д-р Брайд разбира грешката си, а именно че хипнозата и съня не са равнозначни. В книгата си The Physiology of Fascination (1855) д-р Брайд признава, че първоначалната му терминология е подвеждаща и предлага термина „моноидеизъм”, което значи концентрация върху една идея, но думата „хипноза” вече е приета от учените и разпространена сред обществото. Така тя се използва до днес.

Съвременни изследвания с електроенцефалограф доказват, че хипнозата и сънят са качествено различни състояния на съзнанието и се характеризират с различна мозъчна активност.

Според дефиницията на Американска психологична асоциация от 2005г. по време на хипноза едно лице (субект), се води от друго (хипнотизатор) за да отговори на предложения за промени на субективното преживяване, промяна на възприятието, усещането, емоцията, мисълта или поведението.

Изследвани лица споделят, че по време на хипноза имат повишено внимание и концентрация, с възможност да се фокусират върху конкретна мисъл или спомен, като блокират източници на разсейване.

Има данни, че хипноза се е използвала за лечение още от дълбока древност. В медицината хипноза официално се използва от 1768 г. за лечение на редица състояния, обезболяване при операции (анестезия) и връщане на спомени. Официално е призната с лечебната си стойност от Биртанската Медицинска Асоциация през 1891г.

Приложение на хипнозата[редактиране | редактиране на кода]

Хипнозата има приложение в много области, включително медицина, психотерапия[2], самоусъвършенстване и личностно развитие. В някои страни хипноза се използва в области като съдебна медицина, спорт, образование, физическа рехабилитация, както и от хора на изкуството за творчески цели.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Hypnosis, Encyclopedia of Psychology, Американска психиатрична асоциация
  2. Приложения на хипнозата

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]